Erfaring med KLP Bank

Jeg ble kunde hos KLP Bank 2. februar i år. Det er kun banktjenester jeg benytter meg av. Jeg brukte tidligere Sbanken og har fortsatt et kredittkort der. Jeg regner med å få det nedbetalt våren 2020.

KLP gir 0,3 % rente på brukskontoen mot 0,1 % i Sbanken. Bankkortet har en årsavgift på 250 kr mot 275 kr i Sbanken. Valutapåslaget i KLP er 1,85 % mot 2 % i Sbanken. Dette er marginale forskjeller. Begge bankene har gebyrfri regningsbetaling og kortbruk.

Dersom du har en arbeidsgiver med pensjonsordning i KLP blir du definert som medlem. Det betyr at du får bedre betingelser på de fleste banktjenester. Eksempelvis får du 0,55 % rente på brukskontoen og slipper årsavgiften på bankkort. Du får også mulighet til å søke om kredittkort.

KLP har et begrenset utvalg av tjenester. De tilbyr ikke forbrukslån, billån eller kreditt på brukskonto. De tilbyr heller ikke aksjehandel eller belånig av verdipapirer eller fond.

Banken fungerer helt greit til mitt bruk. Selve nettbanken kunne vært enklere. Etter at du har klikket på «logg inn» må du velge om du vil logge inn som privatperson eller arbeidsgiver. Når du har logget deg inn kommer du på «Mine Sider». Der får du opp en meny der nettbank er et alternativ. Jeg får et inntrykk av at portalen er laget for å forvalte pensjoner og at nettbanken bare er en tilleggstjeneste. Når du går inn i nettbanken tar det noen sekunder før den åpnes. Om det skyldes treg server eller at min maskin er gammel vet jeg ikke.

Dette er litt omstendelig, men jeg har enkle behov så det går greit. Jeg har eFaktura og avtalegiro der det er mulig. Det blir dermed begrenset hva jeg kommer til å styre på med inne i nettbanken uansett.

Ved regningsbetaling må jeg signere med sikkerhetskode. Den får du ved å bruke kodebrikken. det er litt enklere enn å bruke BankID slik som i enkelte andre banker.Jeg slipper å signere ved betaling av efaktura. Jeg har litt blandede følelser i forhold til dette med å signere ved regningsbetaling. Det gjør regningsbetaling mer tungvint samtidig er det med på å øke sikkerheten.

Det er mulig å registrere flere betalinger på en gang og signere for de samlet. Jeg har få betalinger jeg legger inn manuelt, så den funksjonen kommer jeg ikke til å bruke mye.

En liten detalj. Legger du inn fast overføring vil du se den i forfallsregisteret med en gang. I Sbanken dukker den ikke opp før neste virkedag.

Som Sbanken har KLP en funksjon hvor du selv kan registrere avtalegiroer. Det er mulig å flytte avtalegiroer mellom banker. Min erfaring er at det går raskere hvis du selv sletter avtalen i gammel bank, venter til neste virkedag og så oppretter ny avtale i ny bank.

Avtalen bør slettes rett etter at regningen er betalt. Slettes den tidligere vil betalinger som ligger i forfallsregisteret ikke bli betalt. Det kan ta noen virkedager fra et betalingsoppdrag blir sendt til det er synlig i forfallsregisteret. Et betalingsoppdrag kan være på vei til banken selv om du ikke ser det i forfallsregisertet. Sletter du avtalen vil de ikke bli betalt.

Ny avtale bør registreres så tidlig som mulig i ny bank. Det kan ta inntil 8 uker før den blir aktiv. Min erfaring er at det går mye raskere. Men det er likevel lurt å være tidlig ute.

Jeg kommer bare til å bruke banktjenestene til KLP. Jeg har en aksjesparekonto og et pensjonskapitalbevis hos Nordnet. Det gir meg større utvalg og bedre kontroll med sparingen.

Skulle jeg senere finne på å opprette en sparekonto så blir det et annet sted. Høyeste rente KLP tilbyr er 1,3 % (1,7 % for medlemmer) og forutsetter innskudd på 100.000 kr. Det når ikke helt opp til Ya bank og Nordax.

Dersom jeg senere begynner å spare i IPS blir det hos Nordnet. Der får jeg større fleksibilitet og flere valgmuligheter.

Konklusjon

Nettbank med brukskonto i KLP fungerer greit nok og har litt bedre betingelser enn i Sbanken.

Dersom du er medlem er vilkårene spesielt gode og vil sannsynligvis være bedre enn det andre banker gir på brukskonto.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *