Blir det slutt på kredittkort med rabatter?

Fra 1. september trer en ny forskrift i kraft. Den vil dramatisk redusere gebyrene brukerstedene betaler for bruk av kort. Maksimale gebyrer blir 0,2 % for debetkort og 0,3 % for kredittkort. For butikkene er dette bra, men det betyr at finansinstitusjonene får betydelig mindre inntekter av kredittkortbruk. Bankene vil fortsatt tjene mye på svært høye renter, men de kunder som betaler hele regningen ved forfall genererer ikke andre inntekter en gebyr ved kortbruk. Når de gebyrene blir kraftig redusert blir rabatter fort kunne gjøre disse kundene til rene tapsprosjekt. Det er selvfølgelig mulig å bruke av markedsføringsbudsjettet for å finansiere rabattene og så håpe at kunden ikke betaler hele regningen ved forfall. Men det er likevel et spørsmål om hvor mye bankene er villige til å tape på ulønnsomme kunder.

I tillegg til denne forskriften som er trådt i kraft har forbrukerombudet kommet med forslag om innstramminger i forhold til markedsføring og et eksplisitt forbud mot rabattordninger på kredittkort. Jeg vet ikke om eller når dette eventuelt blir innført, men har det inntrykk at regjeringen vil stramme inn i forhold til kredittkort.

Foreløpig finnes det flere kredittkort med rabatter.

2 kommentarer til “Blir det slutt på kredittkort med rabatter?

  1. 365 Direkte har allerede kuttet ut mye av rabattene per 1. september.

    Ellers kan jeg ikke forstå et forbud mot rabattordninger. Vi som bruker kredittkort fornuftig (og utnytter rabattene) skal altså straffes for at andre bruker kredittkort ufornuftig?

    1. Når det gjelder et rent forbud mot rabattordninger så vet vi ennå ikke hva som eventuelt blir vedtatt. Utgangspunktet er ikke å hindre rabattordninger. Det en ønsker er at folk ikke skal være nødt til å ha kredittkort for å få andre varer og tjenester billigere. DNB hadde en ordning der en pakke for studenter inneholdt et kredittkort. Etter mye kritikk gikk DNB med på at studentene kunne velge bort kredittkortet. Det har vært tilfeller der kunder blir pålagt hå ha kredittkort for å få lavere rente på boliglånet. Noen kunder løser det problemet ved å klippe opp kredittkortet og returnere det. I dag vil mange som ikke har kredittkort kunne hevde at de blir straffet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *