Utnytt studielånet

Lånekassa skiller seg fra andre långivere ved å ha mye bedre betalingsvilkår som rentefritak, mulighet til å slette gjeld og en lav rente. Lånet må derfor behandles annerledes enn andre lån.

1. Søk maksimalt lån og stipend
Stipend er penger du kan beholde dersom du fullfører utdanningen. Lånet er rentefritt mens du er student og billig etter endt studier.

2. Søk betalingsutsettelse med en gang
Selv om du etter endt studier får jobb og ikke har krav på rentefritak så søk om betalingsutsettelse med en gang. Du kan få dette uten å oppgi noen grunn. Det er lurt å ta dette i starten. Da har du kanskje liten inntekt og lite på sparekonto. Ved å bygge opp en buffer slipper du dyre forbrukslån ved uforutsette utgifter og frigjør midler til sparing i BSU. Fordelen ved å få betalingsutsettelse tidlig er at rentesrente effekten dermed blir mye større enn om du tar dette senere.

3. Betal minst mulig ned på studielånet
Studielån er et av de billigste lån du kan ha. I tillegg kommer alle andre fordeler du får med lånet. Det kan få rentefritak dersom du står utenfor arbeidsmarkedet og har lav inntekt. F eks ved arbeidsledighet, sykdom eller at du senere tar mer utdanning. Blir du ufør kan studielånet slettes. Dør du før studielånet er nedbetalt slettes restgjelden. Dersom du har annen dyr gjeld f. eks kredittkort betal ned på det først. Fyll opp BSU dersom det er mulig. Ellers så kan du velge å investere penger i verdipapirer. Et aksjefond vil over tid generere en inntekt som er betydelig høyere enn renten på studielånet. Dersom du ikke er villig til å ta en slik risiko kan du betale ned billån, huslån eller sette pengene i et obligasjonsfond som typisk gir litt bedre rente enn høyrentekonto. Dersom alle slike investeringer ikke er av interesse kan en bankkonto være bedre enn nedbetaling av studielån. Renten på studielånet vil sannsynligvis være litt høyere enn den beste høyrentekonto, men det å ha en reserve på en bankkonto kan likevel være gunstig. I perioder med rentefritak på studielånet vil bankkontoen fortsatt betale renter. Blir studielånet slettet ved uførhet vil pengene i banken fremdeles være der. Trenger du penger til uforutsette utgifter, som en tannlegeregning eller at vaskemaskinen ryker slipper du dyre forbrukslån. Betaler du inn på et studielån får du ikke pengene ut igjen. Ved andre lån f. eks. boliglån vil det normalt være mulig å få pengene ut igjen ved å øke lånet.

4. Velg avtalegiro eller eFaktura
Betaler du med Efaktura eller avtalegiro blir det litt enklere og du slipper månedsgebyret på 18 kr. Du bør betale på lønningsdagen eller kort tid etter. De setter automatisk 15. som forfallsdato, men du kan endre dette til den 5. eller 25.

Dine Penger har en artikkel om folk som angrer på at de tok opp studielån. Dette er ungdom som tok opp studielån på videregående skole og som ikke klarte å fullføre utdanningen. Jeg vil hevde at problemet her ikke er studielånet, men avbrutt utdanning. Uten fullført utdanning blir det vanskelig å få jobb og vanskelig å betale studielånet og andre utgifter. Det er også mulig at de som ikke er motivert for utdanning også vil ha problemer med å fungere i en vanlig jobb. Det er helt sikkert mange grunner til at de ikke klarte å fullføre utdanningen. Men det kan tenkes at de problemer de har også gjør det vanskelig å fungere i arbeidslivet. I tillegg er det begrenset hvor mange ledige jobber det er til de som ikke klarer å fullføre videregående. Isteden for å skylde på studielånet burde de heller se på andre forklaringer som manglende motivasjon, sosiale forhold, helseproblemer, rusmisbruk og omsorgssvikt. Uansett så er studielånet ikke årsaken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *