Klippet mitt siste kredittkort

Jeg har nå sagt opp mitt siste kredittkort. I gjeldsregisteret står det «Ingen usikret gjeld registrert». Jeg har et bankkort til vanlige kjøp og et bankkort til utgifter i forbindelse med bloggene. Det bør holde.

Jeg er ikke fanatisk imot kredittkort, men mener de fleste kan klare seg uten. Det er mer enn nok forskning som viser at forbruket går opp ved bruk av kredittkort. Det betyr at du taper selv om hele regningen betale ved forfall.

Mange bruker kredittkort og tror de har kontroll. Brukes kredittkort systematisk over lengre tid vil det før eller senere komme tilfeller med høyere forbruk.

Du går ut og spiser, hadde ikke tenkt å kjøpe dessert, men gjør det likevel. «Jeg betaler jo hele regningen ved forfall, så da er det greit». Poenget er at denne desserten ikke blir gratis bare fordi du betaler den senere. «Dette hadde jeg kjøpt selv om jeg betalte kontant eller med bankkort» Hvordan vet du det. Du betaler jo ikke kontant eller med bankkort. All forskning viser at påstanden er feil.

Når kan kredittkort være nødvendig?

Selv om jeg ikke bruker kredittkort mener jeg at det kan finnes tilfeller der kredittkort for noen er et naturlig valg.

Jobbutlegg

Har du reiseutgifter i forbindelse med jobben kan jeg forstå at noen bruker kredittkort. Bruker du kredittkortet bare til slike refunderbare utgifter blir arbeidsgiver og ikke du som dekker ekstra forbruk. faren her er at kredittkortet likevel blir brukt til private kjøp. Det ideell er et kredittkort der arbeidsgiver blir fakturert direkte. Bruker du et privat kredittkort kan du bli nødt til å betale regningen selv før de blir refundert.

Reserve

Det tar tid å bygge opp nødvendige reserver. Jeg forstår at noen vil ha et kredittkort mens de sparer opp penger.

Reiseutgifter

Ved forhåndsbetaling av store beløp som eksempelvis reiser er det litt tryggere med kredittkort. Ved konkurs risikerer du å miste pengene hvis du betaler med bankkort. Har du betalt med kredittkort er banken ansvarlig. For de som reiser mye kan dette være et poeng. VISA og Mastercard har samme regler rundt refusjon for debetkort ogr kredittkort. Men bruker du et kredittkort har du en lovfestet rett til refusjon fra banken uavhengig av hva VISA eller Mastercard.

Refinansiering

Har du dyr forbruksgjeld kan det i noen tilfeller være gunstig å flytte den over til et billigere kredittkort mens du betaler ned gjelden.

For meg er ikke noen av disse unntakene relevant. Skulle jeg begynne å reise får jeg se hva jeg gjør. Et alternativ er å ha en egn bankkonto med bankkort til reiseutgifter. Det kan være greit å ha med flere kort ved reiser til utlandet, men risikoen for konkurs er så liten at jeg kan dekke den selv.

2 kommentarer til “Klippet mitt siste kredittkort

    1. Det er lite jeg kjøper på nett.

      Det kan finnes noen tilfeller der kredittkort gir litt bedre beskyttelse. Blir kortet misbrukt har du de samme rettigheter med bankkort. Visa og Mastercard har mulighet for å refundere både på kredittkort og debetkort. Dersom butikken ikke leverer, eller leverer falske varer har du en lovfestet rett til penger fra banken ved bruk av kredittkort. Det gjør at du står sterkere.

      Jeg klarer meg fint uten den ekstra beskyttelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *