Banksparing

For mange som ønsker å spare er banksparing førstevalget. Sparing i bank er trygt. Avkastningen er forutsigbar og pengene er lett tilgjengelig. Det er helt naturlig å ha reserver i banken til uforutsette utgifter eller til formål i den nærmeste fremtid. Man setter gjerne av penger til neste års ferie eller regninger som bare kommer noen få ganger i året. Det gir også en trygghet å vite at en har penger i reserve dersom noe skulle skje.

Det er forskjell i renten og du bør sammenligne forskjellige banker.

Nordax gir 1,9 %. Renten gjelder innskudd inntil 2 millioner. Renten reduseres til 1 % for innskudd mellom 2 og 5 millioner. Det er en svensk bank som opererer i Norge. Banken er medlem av den svenske bankgarantien som garanterer for innskudd inntil 950.000 SEK.

Du kan åpne konto og foreta uttak på nett med BankID.

Ønsker du en sparekonto i en tradisjonell bank, så kan du vurdere Ya bank (1,90 % eller 2,2 % hvis du velger konto med bare et gebyrfritt uttak i året) eller Banknorwegian (1,75 %). Dette er rene nettbanker som tilbyr de fleste vanlige banktjenester som brukskonto, sparekonto, kredittkort og andre kreditter. Det varierer litt hvem av dem som har høyest rente, men de er begge blant de beste bankene på innskuddsrente.

Santander (1,75 % på innskudd over 100.000), BlueStep Finans (2 % på innskudd over 50.000), Svea Finans (1,8 %), Komplettbank (1,75 % med minsteinnskudd på 50.000), Topprente (1,2 % med 1000.000 som minsteinnskudd) og Sparesmart (1,5 %) tilbyr sparekonto med høy rente. Dette er konti som kun kan brukes til sparing og som du kan knytte opp mot en vanlig brukskonto i annen bank. Innskudd og uttak skjer ved overføring til og fra din vanlig bankkonto.

Jeg ville valgt Høyrentekonto Pluss i Ya bank. Det er ingen minsteinnskudd. Renten på 2,2 % gjelder innskudd inntil 2.000.000. Det er høyt nok for de fleste. Ya bank tilbyr regningsbetaling slik at du ikke trenger å flytte pengene til en annen bank først.

Den eneste ulempen er uttaksbegrensningen på ett uttak i året. Skal kontoen bare brukes til ekte nødssituasjoner er det et lite problem. Den ene gangen du må bruke av kontoen overfører du alt innestående til en vanlig sparekonto i Ya bank som gir 1,9 % rente. Betal det som skal betales og la resten stå der ut året. Da har du mulighet til flere gebyrfrie uttak hvis du trenger det. Ved nyttår fører du pengene tilbake til Høyrentekonto Pluss.

Penger du trenger til å dekke sporadiske utgifter kan du åpenbart ikke ha på Høyrentekonto Pluss.

Banksparing er ikke den mest gunstige løsningen for de som ønsker å investere langsiktig. Renten er lav. Inflasjon, skatt på renteinntekter og formueskatt spiser opp hele avkastningen så du reelt sett går med tap. Regner vi med 2 % inflasjon som er Norges Banks inflasjonsmål, 22 % skatt på renteinntekter og 0,85 % formueskatt så må du ha en rente på over 3,7 % for å gå i null. Betaler du ikke formueskatt må du ha 2,57 % for å unngå tap.

Skal du tjene penger på investeringer må du inn i fond eller eie verdipapirer direkte.

Slik blir du rik

3 kommentarer til “Banksparing

  1. Tilbaketråkk: nordax | ordnettsteder.eu
    1. Fond er åpenbart mer lønnsomt. Det er likevel mange som ønsker å ha en reserve i en bankkonto.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *