Kutt forbruket

Det er mange forhold som får oss til å bruke mer penger enn det vi vet at vi bør. Man må derfor foreta noe grep for å bremse kjøpelysten. Men det man gjør for å tvinge seg selv til å bruke mindre må ikke innebære handlinger som er direkte uøkonomisk.

Noen hevder at en for å stimulere til økt sparing bør betale ned det kredittkortet med minst gjeld først uansett om dette er det dyreste kortet eller ikke. Tankegangen her er at du vil bli stimulert til økt sparing når du ser at du blir kvitt ett kort. Dette er direkte uøkonomisk dersom de andre kortene har høyere rente. De andre kortene du måtte ha som har høyere saldo må angripes før eller senere uansett. Ved å utsette de kortene til senere utsetter du bare problemene og hvis det kortet du betaler ned først har lavere rente enn de andre kortene så øker gjennomsnittsrenta og du taper penger. Har du unødvendig høy rente på kredittkortgjelden taper du tusenvis av kroner hvert år. Det er penger rett ut av vinduet. Ingen vil finne på å gå i banken og ta opp et usikret lån til 19.00 % for å betale ned boliglånet til 3.4 % rente i den tro at dette vil stimulere til mindre forbruk. Heller ikke vil noen finne på å flytte sparepengene fra en høyrentekonto til en vanlig brukskonto for å bli stimulert til mindre forbruk. Lån er en tjeneste du betaler for på lik linje med forsikring, strøm, telefon og internett. Du skal selvfølgelig ha lavest mulig pris på alle disse tjenestene. For å bli kvitt gjelden fortest mulig må du ha lavest mulig gjennomsnittsrente.

Du må finne andre måter å temme forbruket på enn ved å velge en direkte uøkonomisk nedbetalingsstrategi. En annen teknikk noen bruker er å betale inn ekstra penger på lån for å presse seg til å kutte forbruket. Går du for lang så vil du ende opp med å ta opp nye lån eller å øke gjelden på eksisterende lån. Det vil være kostnader forbundet med slike lånopptak. Får en avslag vil det kunne innebære ekstra omkostninger som følge av at regninger ikke blir betalt. Du kan derfor komme dårligere ut hvis du forsøker å temme forbruket ved for mye innbetaling på lån.

Teknikker som har effekt

Finn årsaken til forbruket

Skyldes det vaner, kjedsomhet, påvirkning fra andre, et ønske om status eller annet. Se om du kan oppnå noe av det samme ved mindre forbruk eller å bruke mindre penger. Kan du fordrive tiden med aktiviteter som er gratis isteden for aktiviteter som koster penger? Kan du finne andre fritidsaktiviteter som er like krevende og koster mindre? Er det mulig å være sosial og treffe venner på en måte som koster mindre penger? Kan du ha ting som ser flotte ut uten at de nødvendigvis koster mye?

Ikke vent med å gjøre endringer til du har løst andre problemer. Det er en omvei. Folk vil fra tid til annen ha problemer av forskjellige slag. Det som er viktig er å hindre at slike problemer får økonomiske konsekvenser.

Unngå impulskjøp

Impulskjøp kan du prøve å unngå ved å ha bare kontanter i lommeboka. Da må du hjem å hente kortet dersom du ser noe dyrt du bare må ha. Da kan det hende du finner ut at det ikke var så viktig likevel.

Det er viktig å ha en oversikt over eget pengebruk. Da ser du hvor det er mulig å kutte. Bare det å føre et regnskap vil i seg selv føre til mindre forbruk. Skriv ned hvert eneste kjøp du foretar i en periode, gjerne en måned. Da får du sannsynligvis se hvor mye du sløser bort og kan lettere foreta nødvendige kutt.

Kutt kostnader

I tillegg til å kutte forbruket bør en også kutte kostnader. Sjekk Strømpris for å finne billigste strømleverandør. Finn billigst mobil og telefoni abonnement på mobiltelefoni.no. For forsikringer og banktjenester bør du også sjekke ut Finansportalen.

Du bør gå igjennom regningene dine for å se om du betaler for tjenester du ikke bruker. Finner du gebyrer eller andre posteringer du ikke vet hva er så sjekk opp mot avtaler og prislister. Du vil fort finnet ut at du kan unngå gebyrer eller at andre produkter er billigere. Sjekk også ut om du får de rabatter som er tilgjengelig. Sjekk også kontoutskrifter og kredittkortregninger for å se om det er gebyrer og andre kostnader du kan redusere.

5 kommentarer til “Kutt forbruket

 1. Heisann!

  Har noen kommentarer til det å kutte forbruk.

  Selv har jeg opplevd at det å bytte forsikringsselskap er en måte å kutte utgifter på.
  Jeg gikk fra frende til vardia og sparer da 3000 pr år på dette.

  Jeg har kuttet nrk lisens, droppet kabeltv og heller gått over til netflix som bare koster 79 pr mnd.

  Jeg har pr i dag kun ansvarsforsikring på en bil til 20.000. Riktignok kunne jeg droppet hele bilen og spart noen tusenlapper pr mnd på det og.

  Mobilabbonmenent er og viktig å vurdere. Jeg betaler 200,- pr mnd via Onecall.

  Ellers er det lurt å handle first price produkter i forhold til matvarer.

 2. Jeg bruker minst mulig penger på mobilen. Har Hello sitt abonnement som koster meg 68 kroner i måneden. Inkluderer 200 minutter, 200 sms og 250 MB. Holder meg innenfor den kvoten.

  Ellers har jeg Norges Energi og bruker ca. 200 kr i mnd på strøm, eller noe mer totalt med nettleie og strøm. Bor alene i blokk og slipper å bruke så mye strøm på oppvarming. Må lufte ut mye på sommeren, siden jeg får så mye varme fra naboene. Og så er jeg mye ute og er med venner og kjente, uten at det koster penger. Har værstasjon som jeg overvåker temperaturene med som gjør at jeg ikke varmer mer enn nødvendig, og lukker vinduet i tide.

  Lever billig og bra. På vinteren er spesielt strømforbruket høyere, men da pleier jeg å stenge ventilen og av og til lufte litt ut med døren. Kjøper klærne på Spar Kjøp der de er billige og gode. Hansker også.

  Overskuddet beholder jeg i banken. Kan være kjekt å ha senere til når jeg skal kjøpe bolig, men nå som jeg er 21 år og ikke vet helt hva jeg vil jobbe med resten av livet, så vil jeg først bo forskjellige steder. Vil ikke bo i blokk resten av livet, selv om naboene gir meg så mye gratis oppvarming.

  1. Takk for fornuftige råd. Selv har jeg Telenor kontant og laster opp 100 kr en gang i året for å holde abonnementet aktivt. Jeg har spotpris på strømmen fra Gudbrandsdal Energi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *