Bankene følger opp retningslinjer for forbrukslån

Tidligere har Finanstilsynet kommet med nye strengere retningslinjer for kredittkort og forbrukslån. Et av kravene er at forbrukslån skal nedbetales over 5 år. Det kan gjøres unntak dersom du refinansierer annen gjeld og det nye lånet ikke er større enn det gamle og heller ikke har lengre nedbetalingstid. Det betyr at hvis du har et forbrukslån med gjenværende løpetid på 7 år kan du flytte det til en ny bank og fortsatt betale ned over 7 år.

Det er kommet påstander om at bankene ikke følger opp retningslinjene og at det derfor er behov for å lage forskrifter som tvinger bankene.

I forhold til kravet om 5 års nedbetaling hvis lånet ikke brukes til refinansiering, så følges det av bankene.

Bank Norwegian, Santander, Komplett Bank, Ya bank og DNB har alle krav om 5 års nedbetaling utenom refinansiering.

Påstander om at bankene ikke følger opp er feil.

Dyr forbruksgjeld bør betales ned raskt. Men det er ikke verdens undergang om noen bruker litt mer tid enn 5 år. Ser en på Luksusfellen kan en få inntrykk av det er en menneskerett å bli kvitt gjelden på 5 år.

Selv har jeg holdt på med nedbetaling av min forbruksgjeld i 6 og et halvt år. Jeg har vel ennå 2-3 år igjen. Det er ikke morsomt. Men jeg stopper ikke etter 5 år og forventer at banken tar resten av regninga. De som kommer inn under gjeldsordningsloven blir ferdige på 5 år.

Folk tar ikke skade av å bruke 10 år på å betale ned forbruksgjeld. Jeg stiller meg helt uforstående til denne forestillingen om at gjelden skal bort på 5 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *