Billån eller låne på huset?

For de som har mulighet til det vil det normalt være gunstigst å låne på huset fremfor å ta opp et billån ved kjøp av bil.

Du vil normalt få en lavere rente. Gebyrene er også ofte høye på billån. Du må betale gebyr til banken og til staten for billån. Dersom du låner på et eksisterende boliglån må du normalt betale et gebyr, men det vil ofte være lavere enn etableringsgebyr på billån. Kan du holde deg innen for det opprinnelige boliglånet blir det heller ikke noe gebyr til staten. Når du så slipper å betale 50-75 kr i månedsgebyr på et billån og får lavere rente så vil det normalt være et lett valg.

Andre fordeler du får er at du kan kjøpe den bilen du vil fra hvem som helst. Med billån stiller normalt banken noen krav. Lånet må betales tilbake før bilen er 10-12 år. Det betyr at kjøper du en gammel bil så får du enten ikke lånt penger eller får en kort nedbetalingstid. Lånet må normalt betales tilbake innen 5-8 år. Kjøper du bil av en privatperson forhandler som ikke er forhåndsgodkjent kan det bli krevd mer dokumentasjon på bilens stand. Du er også avhengig av at selger vet hvordan billån fungerer og godtar de vilkårene, som at bilen må registreres på deg før lånet utbetales til selger. Ved billån vil banken normalt kreve full kasko, mens du selvfølgelig står helt fritt hvis du har brukt boliglånet. Det finnes kaskofrie billån, men de har veldig høy rente.

Øker du et eksisterende boliglån blir det enklere, billigere og du står friere til valg av bil og forsikring.

Noen vil hevde at du med et boliglån blir nødt til å betale ned billånet over kanskje 20 år og dermed betale mye mer i renter totalt. Det blir hevdet at det er ugunstig å betale ned lånet over en lenger periode enn levetiden på bilen, da vil man fremdeles ha gjeld igjen selv om bilen er byttet ut eller vraket. Jeg ser ikke helt poenget siden du står fritt til å betale inn raskere. Har du et boliglån der det betaler 5000 kr i måned over de neste 20 årene og et billån der du betaler 1000 kr de neste 5 årene er det ingenting i veien for at du kan slå disse lånene sammen, betale 6000 kr pr måned de neste 5 årene og deretter fortsette å betale 5000 pr måned. Når du tar opp lån på boligen kan du redusere nedbetalingstiden slik at terminbeløpet går opp og senere forlenge lånet slik at terminbeløpet går ned til der det var.

Finnes det så noen grunner til å ta opp et billån?

Har du liten eller ingen egenkapital i boligen så må du ta opp billån. Skal du kjøpe en ny bil og får tilbud om en gunstig rente fra forhandler så kan det bli billigere. Ved kjøp av ny bil vil du kanskje ha full kasko likevel og da er ikke det en ekstra utgift. Ved vurdering av slike tilbud fra forhandler så ta med alle kostnader. Fordel av en lav rente kan bli spist opp av etableringsgebyr og månedsgebyr. En fordel med et billån er at du da fremdeles har tilgjengelig egenkapital i boligen. Du kan ikke låne med sikkerhet i bilen på et senere tidspunkt. Det kan kun gjøres når du kjøper bilen og kun til å betale for bilen du kjøper. Trenger du penger sener kan du bli nødt til å ta opp et dyrt forbrukslån. Jeg anbefaler derfor at du sørger for å ha noe egen kapital i boligen i en reserve.