Enkel økonomi

Mange synes det er vanskelig og tidkrevende å styre økonomien sin. Det er lett å gi opp når en synes det blir for mye å holde styr på. Jeg skal derfor komme med noen råd for de som vil ha det enkelt.

Velg en sparekonto som er blant de beste
Du trenger ikke bruke tid på ofte å sammenligne sparekonti og flytte penger rundt. En bank som er blant de beste i dag vil ikke være blant de dårligste i morgen. Renten endres av og til. Derfor kan det være litt variasjon på hvilken bank som ligger aller øverst. Men forskjellene er små. Du får derfor en lav timelønn ved å bruke mye tid på å sjekke hvilken bank som er best og flytte penger rundt. Normalt vil BlueStep Finans, Sparesmart, Ya bank og Bank Norwegian være på topp. Velg en av dem. Vet du ikke hvilken du skal velge så velg BlueStep. Sammenligner du rentene noen få ganger i året så er det mer enn nok. Når Norges Bank endrer renten så er noen banker raskere med å endre renten enn andre banker. Du kan da oppleve at det i en periode på noen uker eller måneder blir noen endringer på toppen av lista. Glem det. Det er små variasjoner over en kort periode. De fleste har kanskje bare noen titusener i banken likevel. Det å tjene noen hundrelapper i året er lite dersom du bruker flere timer i året på å sammenligne tilbud og flytte rundt på pengene.

Valg av lønnskonto
Mange syns det er mye styr med å velge lønnskonto. Sammenligne tilbud tar tid og noen synes det er styr med å flytte. Det kan også være ønskelig med lønnskonto i samme bank som en har boliglån eller andre lån. Den enkle løsningen er å bli der du er. Sjekk bankens prisliste og velg de tjenester som er billigst. Gjør du ting på nett og betaler med kort sparer du penger. Alt som innebærer håndtering av papirer, kontanter eller at noe skal sendes i posten er dyrt. Unngå dette. Velger du de billigste løsningene så er det ikke stor forskjell mellom banker. Forskjellen i renter betyr ikke nødvendigvis så mye på en lønnskonto. Tar banken gebyr for å betale regninger i nettbank eller for varekjøp med kort så bytt bank hvis du ikke har noen spesiell grunn til å holde på den banken du har.

Betaling av regninger
Noen bruker forskjellig bankkonti til å sette av penger til forskjellige regninger. Det trenger du ikke gjøre. Det kan være lurt å ha en brukskonto med kort og en separat bankkonto til regninger. Du trenger ikke mer enn det. Blir strømregningen høyere enn forventet må du ta av penger du har satt av til andre formål. Det gjelder uansett. Sett opp avtalegiro og eFaktura der det er mulig.

Kredittkort
Noen velger å ha mange kredittkort for å utnytte rabatter og bonuser mest mulig. Blir det for mye å holde styr på så mister du fort oversikten, glemmer regninger og bruker for mye penger. Vil du ikke ha slikt stress så velg ett eller to kredittkort. Hør med banken som utsteder kortet om du kan få avtalegiro på hele saldoen. Normalt når du bruker avtalegiro på kredittkort belastes kun minstebeløpet. Men på noen kort kan du få avtalegiro på hele saldoen hvis du ringer og ber om det. Det står ofte ikke noe om dette på nettsiden til kredittkortet så du må bare ringe og spørre.

Aksjefond
Ønsker du å spare i aksjefond, men synes det er mye å velge i og er redd for mye styr med selvangivelsen så kjøp fond via Skandiabanken. Alle kjøp og salg blir rapportert direkte til myndighetene og kommer ferdig utfylt på selvangivelsen. Du trenger ikke bry deg med VPSkonto og realisasjonsoppgaver. Vet du ikke hvilke fond du skal velge ta noen indeksfond med lavt forvaltningshonorar. Velg et globalt fond og eventuelt suppler med et norsk fond og vekstmarkeder.

De som kan og vil gjøre mer for å bedre sin økonomi bør selvfølgelig gjøre det. Denne oppskriften er beregnet på de som vil ha en enkel løsning uten mye stress.

2 kommentarer til “Enkel økonomi

  1. Når det gjelder valg av lønnskonto mener jeg brukergrensesnitt og support (telefon/chat-support) er minst like viktig som gebyrer. Det finnes mange banker som er «gratis» (untatt årlig gebyr for kort), men for meg er ingen på høyde med skandiabanken når det gjelder enkelhet og grensesnitt.

    1. Jeg er helt enig i at Skandiabanken har en bedre nettbank enn mange andre. Det er individuelt hvor stor vekt en legger på kostnader og brukervennlighet. For rene nettbanker er tilgjengelighet på telefon og chat viktig. Rådgiving er spesielt viktig i forhold til de store tingene som lån og investeringer. For folk med enkle forhold blir det kanskje mindre viktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *