Reguleringer gir dyre boliger

Boligprisene er svært høye. Spesielt i de største byene. Dette gjør det vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Men gir også utslag på leiemarkedet. Nye regler for boliglån ble bl.a. innført for å dempe prisvekst på boliger. Disse reglene fører til press på leiemarkedet og gjør det mer lønnsomt å kjøpe boliger for utleieformål. Jeg tviler derfor på at disse reglene vil dempe etterspørselen etter boliger.
Jeg har kommentert disse reglene tidligere.

Det myndighetene heller burde gjør er å se på alle reguleringer og byråkratiske krav som stilles til boliger.
NRK .NO fant jeg en interessant artikkel om utleieboliger. I Stavanger skal de gå igjennom utleieboliger for å se om de tilfredsstiller kravene. Boliger som ikke oppfyller kravene vil ikke bli godkjent for utleie. Det er naturlig at en stiller krav til brannsikkerhet, at boligen ikke er falleferdig og holder et minste standard. Men når det stilles krav om biloppstillingsplass til utleiebolig så har det gått for langt. Når en ellers fin kjellerleilighet ikke kan leies ut fordi vinduene sitter for høyt opp på veggen slik at kommunen mener det blir for lite utsikt så er det noe galt. Ungdom som flytter hjemmefra kan helt sikkert leve utmerket med slike forhold til de får bedre råd og kan skaffe seg noe bedre. Rette opp slike ting blir dyrt. Det kan også føre til at boliger ikke blir leid ut. Da får vi enda mer press på utleiemarkedet som igjen kan gi prispress på boliger. Går man igjennom alle slike regler så vil en helt sikkert finne mange slike dusteregler som gjør boliger dyre. Når folk som ikke vil ha peis eller noen annen form for vedovn likevel må ha pipe på huset sitt så blir det dyrt. Dette har faktisk skjedd folk som skal bygge hus og ikke vil ha vedfyring får beskjed om at likevel må bygge hus med en pipe de ikke kan bruke.
Krav om at alle leiligheter skal være tilpasset rullestol brukere gjør at kjøkken, bad og andre rom må lages større en det som er nødvendig. Dette gjør at de minste og billigste leiligheten blir unødvendig dyre. Det er forståelig at rullestolbrukere ønsker god plass og de skal selvfølgelig kunne kjøpe slike leiligheter. Men det må være lov å kunne ha forskjellige leiligheter etter hva den enkelte har behov for. Ingen vil beskylde bilprodusenter for diskriminering fordi bilene ikke er tilpasset rullestolbrukere. En ettromsleilighet vil være for liten for en barnefamilie. Ingen vil si at det er diskriminering av barnefamiliene. Ingen vil si at alle leiligheter skal ha minst tre rom slik at en barnefamilie får god plass. Har du behov for god plass kjøper du en større leilighet. Skjer det endringer i ditt behov så bytter du til noe bedre. Det er helt normalt.

I Oslo så er 2/3 av byen skog. Det er fint med friluftsområder. Men hvor mye trenger vi ? Kanskje noen kunne gå inn og se hvor mye av Marka vi må verne? En ting er luksushytter , kontorer og fabrikker, men vanlige boliger er faktisk viktigere en friluftsliv. La folk få lov tl å bygge boliger så går boligprisene ned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *