Slik håndterer jeg Brexit

Resultatet av folkeavstemmingen kom overaskende på markedet. Det tok seg noe opp igjen etter det første sjokket. Det er et positivt trekk. Jeg vet ikke hvor kraftige utslagene blir eller hvor lenge det varer. Økonomien i Europa er ikke blitt fundamentalt endret. Det er sterk politisk vilje til å opprettholde europeisk samarbeid. Det jeg er sikker på er at markedet vil ta seg opp. Det er en risiko for at markedene faller på nytt og at det tar en lang stund før det er over. Hvis man tåler å se verdiene falle mer og har tid til å vente på oppgangen er det ingen grunn til å gå ut nå. Jeg vet ikke om bunnen er nådd, men jeg vet at langsiktigsparing i aksjemarkedet er lønnsomt. Jeg vet også at det er enda mer lønnsomt å kjøpe etter at kursene har falt. Jeg investerer i fond og da vet jeg ikke hvilke kurs jeg får når ordren legges inn. Mandag morgen kommer jeg til å avgjøre om jeg skal gå inn i Fidelity Germany A-EUR Faller kursene fortsatt på mandag kommer jeg uansett til å gå forsiktig inn. mulige kandidater i tillegg til Fidelity Germany A-EUR er Alfred Berg Indeks Classic, KLP AksjeVerden Indeks og Handelsbanken MSCI USA Index (A1 NOK).

Det folk frykter er at dette skal være starten på en politisk kjedereaksjon der flere land vil vurdere utmelding eller forsøke å få til særordninger. Det er en økende nasjonalisme som også kan føre til at land vil forsøke å bryte eller komme rund EU regler for å beskytte nasjonaløkonomi. Proteksjonisme uansett grad og form vil være negativt. Slike politiske prosesser vil ta tid og vi vil da kunne få negativ utvikling som varer flere år. Jeg tror ikke det vil skje. EU institusjonene og den politiske viljen til samarbeid er så sterk at den vil dempe disse politiske prosessene og dempe konsekvensene av eventuelle endringer. Men jeg trodde heller ikke det ville bli noe Brexit. Politiske prosesser er vanskelig å forutsi. Jeg regner med at dette går over rimelig fort, men er forberedt på at det kan bli en negativ utvikling som ikke tar seg opp før om flere år.

Etter slike kraftige endringer er det ikke uvanlig å få en korreksjon andre veien etter kort tid. Jeg blir overasket hvis ikke børsene tar seg noe opp mandag eller tirsdag. Børsene tok seg noe opp igjen fredag og det er ikke unaturlig om det fortsetter på mandag. men her er det mye usikkerhet, spesielt i forhold til politiske prosessere og psykologien i markedet. Jeg er uansett sikker på at det bare er spørsmål om tid før vi er kommet gjennom dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *