Handle børsnoterte fond uten kurtasje

Det er nå mulig å kjøpe ETF uten kurtasje. Forutsetningen er at du setter opp en fast spareavtale via Nordnet. En ETF er et verdipapir som handles på børsen på samme måte som en aksje. Den vil være knyttet til en indeks slik at du kan kjøpe et verdipapir og få en avkastning som følger indeksen. Dette gjør at du får en mye lavere risiko enn om du velger enkeltaksjer. Det vil også være kostnadseffektivt ved at du kjøper et verdipapir isteden for å spre investeringene på mange enkeltaksjer som du kanskje må kjøpe og selge ofte hvis du vil følge en indeks. ETF fungerer tilsvarende et aksjefond. Investeringen blir belastet et årlig forvaltningshonorar, men dette er mye lavere enn et aktivt forvaltet fond. ETF handles i realtid på børsen å samme måte som en kjøper aksjer. Normalt må du betale kurtasje ved kjøp og salg. Dette har ført til at ETF ikke er like aktuelle for småsparere. Men nå kan du unngå kurtasje ved kjøp hvis du etablerer en spareavtale i Nordnet.

Et alternativ til ETF kan være å spare i et passivt aksjefond som slavisk følger en indekse. Slike aksjefond tilbys av f.eks. DNB, KLP og Storebrand. Fordelen med ETF er at det er et mye større utvalg. Hos Nordnet er ofte belåningsgrader høyere med ETF en aksjefond. Dette kan ha stor betydning for de som ønsker å geare opp investeringene. Det er generelt lettere å belåne ETF enn vanlige aksjefond.

For de som ønsker å spare i aksjemarkedet uten å investere i enkeltaksjer er ETF, passive fond og aktivt forvaltede fond de alternativene en har. Aktivt forvaltede fond har skyhøye årlige forvaltningshonorar som spiser opp så mye av avkastningen at de generelt gjør det dårligere enn passive fond og ETF. Jeg har omtalt dette i «slik blir du rik«.

I valget mellom ETF og passive fond så har ETF kommet dårligere ut for de som bare vil spare et lavt månedlig beløp på grunn av kurtasjen. Ved at Nordnet har fjernet kurtasjen på kjøo ved spareavtale blir den kostnaden redusert betydelig. Du belastes fremdeles kurtasje ved salg og ved enkelt investeringer.

Utvalget av passive fond, også kalt indeksfond er lite, men det blir stadig flere. Du bør selv sammenligne slike fond opp mot ETF.

2 kommentarer til “Handle børsnoterte fond uten kurtasje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *