ETF eller indeksfond?

Jeg mener generelt at passiv investeringer der en bare følger indekser er det beste for de aller fleste. Slike investeringer er svært billige slik at de gir en høyere avkastning. Det å slå markedet med aktive investeringer er svært  vanskelig. 80 % av aktivt forvaltede fond gjør det dårligere enn markedet. Sannsynligheten for at du på forhånd skal kunne plukke ut det ene fondet som klarer å slå markedet de neste 30 årene er svært liten. Tar en så hensyn til at et fond kan endre strategi og ledelse under veis blir det nesten umulig.

Det er i utgangspunktet to måter å investere passivt i markedet. Du kan investere i indeksfond eller kjøpe Exchange Traded Fund ( ETF ).

Indeksfond

Indeksfond er helt vanlige aksjefond og obligasjonsfond. De forsøker ikke å slå markedet, men kjøper verdipapirer slik at investeringen slavisk følger en bestemt indeks. De er billige fordi de ikke har analytikere som analyserer hvert enkelt selskap. Det årlige forvaltningshonoraret ligger ofte på under 0,5 %. Det betyr mer avkastning til deg. Når du kjøper og selger oppgir du hvor mye du vil kjøpe eller selger uten at du på forhånd vet nøyaktig hvilken kurs du får. De er enkle å kjøpe og selge. Ofte er det lave minimumsbeløp. Nordnet selger mange indeksfond med minimumsinvestering på 100 kr.

Se min oversikt over indeksfond.

Exchange Traded Fund ( ETF )

ETF funger veldig likt med indeksfond. Det er verdipapirer som selges i realtid på børsen. Ordreleggingen er litt mer avansert. Du må legge inn antall og pris du er villig til å kjøpe eller selge for. Du kan risikere at ordren blir avvist eller ingen godtar den prisen du har satt. Normalt må du også betale kurtasje som når du handler aksjer. Kurtasjen gjør at det blir relativt dyrt å handle for små beløp. Nordnet har et lite utvalg ETF du kan kjøpe uten kurtasje hvis du sparer fast månedlig.

Se oversikt over kurtasjefri ETF

Fordelen med ETF er at det er mer å velge i enn indeks fond. Du finner ETF som følger indekser i en lang rekke regioner, land og sektorer. Det årlige forvaltningshonoraret vil i noen tilfeller være lavere enn indeksfond. Siden de handles i realtid på børsen er det lettere å utnytte kortsiktige svingninger i kursene.

Mitt råd

For folk flest som bare vil spare et lite beløp hver måned på enklest mulig måte er indeksfond det greieste.

Jeg ville ikke valgt å investere i en ETF som har høyere forvaltningshonorar enn et tilsvarende indeksfond

Det er etter min vurdering bare tre tilfeller hvor ETF kan være aktuelt:

 1. Du finner en ETF som har lavere forvaltningshonorar enn et tilsvarende indeksfond og investerer så mye at kurtasjen ikke spiser opp fortjenesten.
 2. Du ønsker å investere passivt i et land eller sektor hvor du ikke finner noe indeksfond.
 3. Du ønsker å utnytte raske kursendringer ala Brexit.

Jeg personlig kommer til å fortsette med indeksfond og eventuelt supplere med ETF senere.

Én kommentar til “ETF eller indeksfond?

 1. Takk for flott innspill
  har lenge selv lurt på om jeg skal gå for ETF
  eller iNDEKS fond..

  Nå skal ikke jeg akkurat spytte inn noe million beløp
  så da får det bli indeks enn å lenge.

  Hvertfall fram til de fjerner kurtasjen eller
  lar oss spare små beløp i indeks fond,. Per dags dato
  så har nordnet en spare avtale på enkelte fond

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *