Gjør det enkelt

Personlig økonomi handler om å få mest ut av de resursene en har. Det betyr at en vil redusere unødvendige kjøp, få best mulig pris på det en kjøper og best mulig avkastning av det en sparer.

Problemet er at dette krever tid og krefter, som også er en begrenset resurs. Det er derfor viktig å finne rett balanse mellom det å oppnå gode resultater og tidsbruk. Det finnes ingen fasitløsning. For de med virkelig dårlig råd er det kanskje nødvendig å bruke mye tid på å spare en tier. Da kan hver enkelt krone være helt avgjørende. Men også de bør vurdere om tiden kunne vært brukt på en annen måte som gir mer penger. Det å sammenligne priser ved større kjøp er fornuftig, men bruker du flere timer på å spare noen få kroner er ikke det lurt. Det som er lettest er å starte med forenklinger av rutinemessige ting.

Bankkonto og regninger

Selv har jeg en bankkonto jeg bruker til alt privat og en som brukes til blogging.

Regninger betales med avtalegiro og faste overføringer der det er mulig. Normalt er det bare to regninger jeg må betale manuelt hver måned.

Kortbruk

Jeg har tre kredittkort med gjeld på som jeg betaler ned i tur og orden. Jeg har et jeg bruker til klær og sko og et i reserve. Ellers bruker jeg bankkort og kontanter.

Rabattordninger

Jeg er medlem av Trumf og Coop og synes det holder. Trumf har jeg knyttet opp mot bankkortet slik at jeg automatisk får trumfpoeng når jeg handler. Trumfpoengene overfører jeg til bankkonto hver måned.

Copp-kortet har jeg liggende i lommeboka og bruker det hvis jeg handler i en Coop-butikk. Når jeg får kuponger fra Coop legger jeg dem i lommeboka med en gang.

Investeringer

Investeringene har jeg hos Nordnet. Jeg har en IPS og en vanlig aksje og fondskonto. I IPS har jeg 6 forskjellige fond. Foretar innskudd en gang i året og rebalansere i slutten av januar hvert år og om nødvendig kanskje en gang til i løpet av året.

På aksje og fondskontoen har jeg to fond. Til høsten når jeg går tyngre inn kommer jeg til å gå mot min ideelle portefølje. Da vil jeg ende opp med totalt 11 fond. Det høres mye ut, men alt vil være på en konto slik at jeg ser alle investeringene på ett sted. Det gjelder å finne rett nivå på kompleksitet. Noe av grunnen til det høye antall fond er at jeg vil holde adskilt de fondene som er kjøpt med blogginntekter. Personlig har jeg ingen aversjon mot kompleksitet så lenge det er oversiktlig og krever lite tidsbruk og arbeidsinnsats.

Forenklinger på lang sikt

Jeg har tre kredittkort jeg betaler ned. De vil bli nedbetalt. Det betyr færre kort og færre regninger å betale. Investeringene på aksje og fondskontoen vil på sikt ende på 9 fond som alle er kjøpt med penger tjent på blogging. Det er mulig antall fond senere blir redusert til 6. Når det gjelder investeringer er hensynet til en veldiversifisert portefølje med b.la flere aktivaklasser viktigere enn antall fond. Jeg har lite investert i obligasjoner og ingenting i råvarer og eiendom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *