Ikke gå i tilbudsfella

Det er lett å bli fristet til å kjøpe noe du egentlig ikke trenger når det er på tilbud.

Det kastes mye mat i Norge. Noe av grunnen er at folk kjøper mer når det er på tilbud. Ofte er det 2 for 1 tilbud, 3 for 2 eller at en stor pakke har lavere kilopris enn en liten pakke. Du sparer ikke penger hvis maten går i søpla. Et annet poeng er at en spiser og drikker mer hvis en har handlet inn mer. Det fører også til økte kostnader.

Det å kjøpe en dobbelt så stor pakke som bare koster 50 % mer kan virke lurt. Men folk har en tendens til å spise til det er tomt. Du ender fort opp med å spise en stor pose isteden for en liten en og dermed øker pengebruken.

Det er helt greit å kjøpe noe mat på tilbud isteden for noe annet så lenge det du kjøper ikke er dyrere enn det som stod på handlelista.

Det er også helt greit å bruke Trumf og Coop medlemskort. Men ikke kjøp noe mer bare fordi det er på tilbud.

Forbruker elektronikk er dyrt. Du sparer mye på å beholde det du har så lenge som mulig. Det å bytte ut TV eller laptop tidlig bare fordi du får et tilbud er dumt. Økt utskiftningstakt øker kostnadene. Salg og tilbud er det hele tiden. Du vil sannsynligvis finne gode tilbud selv om du venter.

Det er ingen grunn til å bytte TV et år før planlagt bare fordi du får 20 % avslag. Kjøp når du skal kjøpe. Da kan du godt se etter tilbud eller forhandle pris.

Jeg måtte ha ny laptop i januar 2020. Den gamle var 8 år og 4 måneder. Den jeg har nå kommer jeg til å beholde så lenge det går uansett alle mulige gode tilbud.

Et annet problem med tilbud er at du blir mer fokusert på prisreduksjonen enn på det du faktisk må betale. Du må alltid sammenligne priser. Selv om den er på salg kan det hende at samme elle tilsvarende vare selges et annet sted til en lavere pris.

Ved alle kjøp også når det er salg må du vurdere om varen er verdt det du rent faktisk må betale. Penger kan brukes til å kjøpe noe annet eller pengene kan spares til senere. Du må alltid vurdere pris opp mot det du får igjen. Den eneste prisen som teller er den du må betale.

Det er viktig å ha et bevisst forhold til det en handler også når noe er på tilbud.

Jeg bruker ikke tid på å se etter tilbud. Det kan likevel være gunstig hvis det er store rabatter på vanlige forbruksartikler og da spesielt noe som kan oppbevares over tid.

Mitt fokus er på å holde forbruket nede. Det er viktigere enn å få lavest mulig pris pr enhet.

For å bygge opp formue er det viktigere å se på forbruk målt i kr. pr. måned enn kr. pr. kilo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *