Det et mye som får mennesker til å bruke mer penger enn de egentlig vil. Impulskjøp der en gir etter for påvirkning fra andre, reklame eller bare en trang til en lettvint og ikke nødvendigvis billig løsning.
Hovedprinsippet er å begrense tilgangen til penger slik at en reduserer rene impulskjøp. Dersom en må vente litt med å kjøpe kan det være at en forandrer mening. Ofte kan det være situasjonen som gjør at en blir revet med og bruker for mye penger. Ved å lage noen barrierer mellom seg selv og pengene så vil slikt forbruk bli redusert.
1. Regningskonto
Du bør ha en egen konto uten kort som kun benyttes til regningsbetaling. Legg inn en fast overføring på hver lønningsdag med nok penger til å dekke regninger.
2. Automatiske betalinger
Betal regningene med avtalegiro eller faste overføringer. Da glemmer du ikke regningen. Det blir litt mer krevende dersom du ikke vil betale en regning for å bruke penger på noe annet.
De regninger som ikke kan betales automatisk bør du sette opp eFaktura. Da får du regningen raskere og får en rask tilbakemelding på hvor høyt forbruk du har. Det blir også enklere å betale regningen. Noen få klikk og det er gjort. Du glemmer heller ikke bort en regning.
3. Ha sparepengene litt utilgjengelig
Det kan være lurt å ha sparepengene plasser slik at du ikke har like lett tilgang som det du har til lønnskontoen. Sparing bør gjøres automatisk på samme måte som du betaler regninger. Før månedlig sparing inn i budsjettet og betal fra regningskontoen som du gjør med andre regninger. Du bør vurdere Nordax Finans og BluStep Finans som sparekonto.
Det finnes også andre trygge spareformer som obligasjonsfond og pengemarkedsfond.
For langsiktig sparing bør du sjekke ut min spareplan.
4. Kun kontanter i lommeboka
Flere amerikanske undersøkelser slår fast at de som betaler med kontanter bruker mindre penger enn de som betaler med kort. Det å gå fra kort til kontanter er et vanlig råd.
Har du kortene liggende hjemme og kun bruker de til planlagte kjøp så vil det begrense impulskjøp.
Om du synes det er for ekstremt å kun ha med kontanter så kan du begrense hvor mange kort du har i lommeboka til vanlig. Du kan f.eks. ha kun et bankkort i tillegg til kontanter. Må du hjem for å hente kredittkortet så vil det begrense forbruket betydelig.
Dette er gode generelle regler som passer for de fleste!
På pkt 1 har vi et fast beløp vi setter over til en regningkonto hver måned. Vi har et budsjett der alle utgifter vi har på et år er regnet sammen og delt på 12. Enkelt å greit.
2. Enig med denne også, de fleste regninger og betalinger som skal gjøres blir trekt automatisk … fra regningkontoen. Bare man passer på å ha penger der!
4. Dette funker for veldig mange men ikke oss! Jeg orker ikke tanken på å gå rundt med en masse sedler & mynt i lomma. Mulig det gjør at man bruker mindre penger men … hos oss går det i kort uansett. Det går stort sett greit da vi har en grense på hvor mye vi skal bruke på en måned.
Jeg er klar over at mange synes det er upraktisk med bare kontanter, derfor nevnte jeg muligheten av å supplere med et bankkort. For mange kan det være nødvendig å begrense hvor mye en har i lommeboka. Skal man ut på byen kan det være lurt å ikke ta med mer enn det en har tenkt å bruke. Planlegger man innkjøp er det mulig å ikke ta med mer enn det en har bestemt seg for å bruke av kort og kontanter.