Jeg sjekket kontoen min hos TradeDoubler og 544 kr ligger klar til utbetaling i august. Det er også ytterligere 825 kr som ligger på vent. De har ligget på vent siden mars. Det er en annonsør som ennå ikke har betalt til TradeDoubler. Det er små beløp og treg utbetaling, men alt hjelper. Jeg regner også med å få en utbetaling fra Adsense i løpet av høsten. Inntektene i år blir uansett høyere enn i fjor.
Månedlige arkiver: juli 2014
Skatteoppgjøret er klart
Jeg fikk innberettet inntekter fra TradeDoubler som næringsinntekt. Jeg leverte derfor selvangivelsen for næringsdrivende. I dag fikk jeg melding om at skatteoppgjøret var klart i Altinn.no De godtok alle fradragene og jeg får utbetalt 776 kr, inkludert 9 kr i renter, om 2-3 uker. I den opprinnelige selvangivelse lå jeg an til å få utbetalt 374 kr pluss renter. Endringene var lett å gjøre i Altinn.no. Det ble riktignok et par måneders utsettelse med oppgjøret, men jeg ser ingen grunn til å betale mer skatt enn nødvendig.
Investeringsstrategier
I min Slik blir du rik– artikkel har jeg beskrevet langsiktig sparing i fond Det finnes likevel noen valg en må foreta når en skal plukke fond. Det finnes forskjellige strategier å velge avhengig av hvor høy risiko en er villig til å ta og avhengig av hvor mye tid en vil bruke på å følge med på børsene.
Enkel strategi
Denne strategien innebærer at du velger et globalt indeksfond. Ved å velge et indeksfond får du lavt forvaltningshonorar. Et globalt fond innebærer at du er investert i alle regioner og sektorer. Du får dermed god risikospredning. Personlig mener jeg det kan være lurt å ha 20-30 % i obligasjonsfond slik at du har mulighet til å kjøpe aksjefond hvis markedet skulle falle kraftig. Sparer du langsiktig f.eks. til pensjon så kan disse 20-30 % gjerne plasseres i selskapsobligasjoner som har høyere risiko og høyere forventet avkastning. Sparer du regelmessig i en slik portefølje, rebalanserer en gang i året og eventuelt også ved et børskrakk har du en enkel portefølje. Ønsker du lavere risiko så kan du øke andelen obligasjonsfond. Spesielt ved sparing til pensjon er det vanlig å trappe ned andelen i aksjefond 10-15 år før pensjonsalder. Ulempen med denne strategien er at et globalt fond investerer i alt. Det som er bra og det som er dårlig.
Selektiv strategi
Et alternativ er å velge ut regioner som historisk er solide og så velge brede fond, gjerne indeksfond der det er mulig. Norge og Sveits er eksempler på land som historisk er solide. Vi blir ikke noe nytt Hellas. Tyskland er også et land som er økonomisk solid. Personlig kunne jeg godt tenkt med et bredt fond som investerte i New Zealand, men har ikke funnet noe. For å få ned risikoen kan dette kombineres med bransjefond. De har høyere risiko og høyere forventet avkastning. Ved å velge ulike bransjer og rebalansere minst en gang i året reduseres risikoen og en kan utnytte kurssvingninger.
Aktiv strategi
En mer aktiv strategi går ut på å kjøpe i regioner som har store problemer og holde på andelene til det tar seg opp. Det betyr at du kjøper på Island når de holder på å gå konkurs eller investerer i Argentina når bankene nesten er tomme for penger. Ulempen med den Strategien er at det kan ta lang tid før det oppstår slike kjøpsmuligheter og det kan ta lang tid før markedet tar seg opp igjen. Det er også en fare for at du blir sittende med andelene for lenge og at landet går inn i en ny krise. Dette krever et bevist valg for når du skal gå inn og når du vil ut. Du må også ha tanker om hvor du gjør av pengene i en venteperiode.
Dette er forskjellige strategier som selvfølgelig også kan kombineres. Personlig så har jeg valgt en selektiv strategi for min aksje og fondskonto og er godt for nøyd med det.
Lånekassa tilbyr avtalegiro
Nå kan du velge å betale studielånet med avtalegiro. Du kan etablere avtalegiro i banken din eller via Dine sider på Lånekassa. Alle som etablerer avtalegiro i år er med i en trekning der du kan vinne tre terminbeløp. Lånekassa trekker ut en vinner hver måned i år. Fordelen med avtalegiro er at regningen blir betalt ved forfall automatisk. Lånekassa krever nå forsinkelsesrente på 9,5 % i tillegg til purregebyr på 280 kr ved for sen betaling. Studielånet er så gunstig at du uansett ikke bør betale mer enn minstebeløpet. Lånekassa har innført månedlig betaling fra og med august. Det betyr at regningen du får nå i juli gjelder for en måned. Det er fortsatt mulig å søke om betalingsutsettelse og rentefritak. Du kan fortsatt innfri studielånet før tiden eller redusere nedbetalingstiden. Dette gjøres via Dine sider. Betaler du mer enn det månedlige terminbeløpet må du likevel betale de neste månedene som vanlig. Ekstra innbetaling reduserer gjelden og du blir ferdig med lånet tidligere, men går ikke som forskudd på neste treminbeløp.
Nordnet tilbyr Skagenfond
Nå kan alle med vanlig aksje og fondskonto hos Nordnet investere i alle Skagenfondene. Tidligere var det kun et begrenset utvalg Skagenfond som bare var tilgjengelig for de med Investeringskonto , IPS eller IPA. Fordelen med at alle Skagenfondene tilbys er at du har flere fond å velge mellom. Skagen er en uavhengig internett basert fondsforvalter. De har et begrenset antall fond, men har økt antallet fond de siste årene og tilbyr nå 8 fond. De fondene som har fått stjerne av Morningstar har fått 4 eller 5 stjerner. Det blir hevder at de kan vise til gode resultater. Noen av fondene er såpass nye at de ikke har en lang historie å vise til. Skage tar forvaltningshonorar i alle sine fond. Aksjefondene har også et resultatavhengig forvaltningshonorar i tillegg. Det gjør at forvaltningshonoraret blir høyt hvis fondet gjør det bra. Dette gjør at forvaltningshonoraret fort kan bli høyere enn det andre fond tar. Du finner lite informasjon om dette på nettsidene til Nordnet og bør derfor sjekke sidene til Skagenfondene. De fleste fondene har krav om minimum investering på 1000 kr. Det kan være problematisk for de som investere mindre beløp og ønsker å fordele dette på flere fond. jeg har selv noe investeringer i Skagen fond. Men de høye honorarene gjør meg usikker å hvor lurt det er. Jeg er for øvrig ikke misfornøyd med avkastningen.
Kredittkort gir gode inntekter
Jeg opprettet en egen blogg for markedsføring av kredittkort, Kortsiden, for å kunne tone ned den type innhold på Sparesiden. jeg hadde egentlig tenkt å konsentrere meg om Sparesiden og la kortsiden bare være. Kortsiden er overfylt med reklame, har lite innhold (43 poster og 10 sider) og lite trafikk ( under 130 unike sidevisninger i gjennomsnitt pr.måneden). I år har Kortsiden likevel gitt 250 kr i inntekter i gjennomsnitt pr. måned. Av inntektene fra TradeDoubler kommer 2/3 av inntektene fra kortsiden. Når jeg sjekker adsense-kontoen ser jeg at Kortsiden har 80 % av inntektene, halvparten av klikkene, men kun 10-12 % av sidevisningene. Forklaringen er ganske enkelt at Kortsiden har en veldig høy klikkrate og at markedsføring av kredittkort og forbrukslån betales veldig godt. Det er tydeligvis mange av de som besøker Kortsiden som allerede har bestemt seg får å skaffe seg et kredittkort. Når det så i tillegg betales veldig godt uten at noen trenger bruke penger eller kjøpe noe så kan det fort bli lønnsomt. Det jeg oppdaget da jeg skulle finne annonsører til Sparesiden var at det i TradeDoublers finans-kategori stort sett bare var kredittkort og forbrukslån. Det er tydeligvis der pengene ligger.
Jeg har kommet til den konklusjon at jeg vil bygge videre på Kortsiden får å ha den som en ren inntektskilde.
Børsfall skaper utfordringer
Det har gått dårlig på børsene denne uke. Spesielt to dager har verdt ille. Jeg har belånt aksjefondene noe som gjør at jeg merker nedgangen ekstra hardt. Før dette kursfallet solgte jeg en del fond og tok ut pengene for nedbetaling av kredittkortgjeld. Dette gjorde at gjeldsgraden på min aksje og fondskonto ble ganske høy. jeg lot det være igjen en sikkerhetsmargin for å hundre at eventuelle kursfall skulle føre til overbelåning. Etter kursfall denne uken har denne sikkerhetsmarginen skrumpet. Jeg følger med daglig og sitter klar til å sette inn penger dersom det blir nødvendig. Jeg forsøker i det lengste å unngå å ta ut penger fra kredittkort. Hvis det fortsetter med tilsvarende kursfall noen dager til kan jeg bli nødt til bruke kredittkort for å unngå tvangssalg. Dette er selvfølgelig utfordrende og ubehagelig. Men det er dette jeg tjener penger på. Hittil i år har jeg en avkastning tilsvarende 25 % årlig nominell rente. Det er mer enn jeg betaler i rentekostnad på kredittkortene. Jeg angrer ikke på at jeg har giret opp investeringene. Jeg tjener gode penger, men det blir stressende når det skjer store svingninger. Man får ikke noe penger gratis. Jeg holder fast ved planen om å ha nok egenkapital til å utnytte lånerammen maksimalt og ta ut løpende avkastning for å betjene gjeld.
Enda et kredittkort nedbetalt
Jeg har fått god avkastning på aksjefond i år og har solgt unna for å få ut avkastningen. Jeg betalte ned ett kredittkort i juni. Nå har jeg betalt ned ett til. Nå var det Yx Visa som ble nedbetalt. Jeg kommer til å beholde korte fordi jeg får betalt for å verve nye kunder. Pengene settes rett inn på kortet.
Dette går rette veien. Det vil nok gå noen måneder før jeg får nedbetalt neste kort, men jeg er i full gang.
TradeDoubler er oppe igjen
Etter flere dager med nedetid får jeg logget meg på TradeDoubler. Inntektene er lave, men ser ut til å være på vei opp. De fleste annonser gir ingenting, men det hender jeg får et salg og da tikker det inn penger. Totalt har jeg 1369,11 kr til gode. Noen annonsører er trege med å betale. Jeg vet derfor ikke nøyaktig når pengene utbetales. Jeg håper på å få minst 544,11 kr utbetalt i august. Da vil de totale inntekter fra blogging i år ha passert det jeg tjente i hele 2013. Det er uansett positivt.
Jeg selger fortsatt aksjefond
Jeg har fortsatt mye i aksjefond. Jeg har belånt fondene og etter salg og uttak i juni er gjeldsgraden høy nok. Jeg begrenser uttakene nå til å ligge i underkant av løpende avkastning. Jeg har hatt en rimelig god avkastning i juli og har nå lagt inn en salgsordre på noe av avkastningen. Dette gjør at jeg får ut noe penger i løpet av neste uke som brukes til nedbetaling av kredittkortgjeld. Fordi jeg ikke tar ut hele avkastningen så bedres egenkapitalen noe. Det gjør at jeg har litt mer å gå på i tilfelle markedet snur. Jeg selger andeler i DNB Telecom. Jeg har 32 % av pengene der. Siden det er et rent bransjefond synes jeg andelen er for høy. Det blir en gradvis reduksjon ved at uttak fremover finansieres ved salg av DNB Telecom. Overskuddet fra blogging blir investert i andre fond. Hvor raskt jeg reduserer andelen i DNB Telecom vil derfor være avhengig av hvor stor løpende avkastning blir og hvor høyt overskudd jeg får på bloggene.