Månedlige arkiver: juli 2018

Lønnsøkningen er på konto

Lønna gikk opp 1,25 % med virkning fra 1 mai. For meg så utgjør det 235,12 kr mer netto i måneden. Dette kommer nok i kategorien «alle monner drar». Nå får jeg etterbetalt lønnsøkningen fra mai. Det utgjør 408,57 kr.

Det gir meg litt mer penger til å betale ned på kredittkortene. Jeg har en konservativ plan om å få nedbetalt de to siste kredittkortene med rentebærende saldo innen 31.12.2021. Med en slik lønnsøkning øker sannsynligheten for at det går raskere.

Jeg fikk lønnsøkning ved de lokale forhandlingene de to siste årene. Det gjør at jeg er usikker på hvor mye jeg kan forvente å få i år. I verste fall får jeg lite eller ingen ting.

Jeg kommer uansett til å sende inn et krav. Det er viktig å benytte alle muligheter til lønnsøkninger. Blir en hengende etter er det vanskelig å ta det igjen senere.

De lokale lønnsforhandlingene skal være ferdige 31. oktober. Det vil derfor ta tid før jeg vet noe.

Den nye A-tabellen for LO-medlemmer

Det ideelle er å holde forbruket på samme nivå og spare lønnsøkningen. De fleste starter i en jobb med lav lønn for så å gå gradene. Ved å holde levestandarden på samme nivå vil en mye lettere kunne bygge opp formue.

Problemet er at vi har noe som heter inflasjon. Det er dermed bare reallønnsøkningen som kan spares.

Når jeg får en lønnsøkning på 1,25 % er det ingen økning i reallønna. Det er derfor ingenting som kan spares. På den annen side så er ikke mine utgifter høyere nå enn de var før lønnsøkningen. Uansett så betaler jeg så mye jeg kan på mine kredittkort.

Det å systematisk spare lønnsøkningen er et godt råd, men det forutsetter at en over tid får en gradvis økning av reallønna.

Oppfølging av min plan for 2018

Jeg lagde ved nyttår en plan for 2018. Den er lite konkret, men det er likevel naturlig å følge den opp.

Pensjonskapitalbevis

Jeg har rebalansert beholdningen og byttet ut et obligasjonsfond med et annet. Jeg har ikke investert i ny IPS. Dette er helt i tråd med planen.

Gjeld

Jeg følger min plan for nedbetaling av gjeld. Jeg betaler kun minstebeløpet på studielånet. Jeg har fond kjøpt med inntekter fra bloggene. De fondene er belånt. Ellers følger jeg min oppskrift på å nedbetale kredittkortgjeld.

Jeg har nå bare to kredittkort med rentebærende saldo. Det dyreste kortet har en effektiv rente på 19,33 %. Jeg har seks kredittkort som brukes til varekjøp og betales fullt ut slik at ingen renter påløper. De andre kortene jeg har er nedbetalt og brukes ikke.

Jeg har restskatt som må betales til høsten. Senest i oktober begynner jeg med en aggressiv nedbetaling av kredittkortene. Jeg har satt opp en konservativ plan om å betale de ned innen 31.12.2021.

Oppsummering

Jeg synes jeg har oppnådd mye i forhold til å betale ned på kredittkortene. Jeg er nå i gang med det nest siste kredittkortet. Det merkes på likviditeten. Det blir enklere med færre regninger å betale hver måned. De dyreste kortene er nedbetalt. Det hjelper. Restskatten gjør at jeg ikke kommer like langt i år som jeg skulle ønske, men det er nå engang sånn det er.

Jeg har nå flyttet tilbake til Sbanken, noe som gjør det litt enklere siden jeg har et kredittkort der. Nettbanken er også litt enklere å bruke. Jeg sparer også noe gebyrer. Det eneste som trekker ned i Sbanken er elendig rente på innskudd.

Nordnet tilbyr IPS

Nå kan du spare i IPS hos Nordnet. Den nye ordningen ble etablert 1. november i 2017. Nordnet tilbyr ordningen først nå. Sent, men godt.

Nordnet tar ikke betalt for IPS. Det som også er spesielt med Nordnet er investeringsmulighetene. Du kan velge blant 700 forskjellige fond.

Du kan også kjøpe enkeltaksjer og ETFer som selges i Norden, USA, Tyskland og Canada. Ved kjøp av aksjer eller ETF betaler du vanlig kurtasje.

Det Nordnet ikke tilbyr er fondspakker med automatisk rebalansering og nedvekting. Siden de fleste vil ha en helautomatisk pensjonssparing vil det fortsatt være mange som velger en annen leverandør.

Nordnet tilbyr ingen portefølje med garanti mot tap. De som tilbyr en slik garantiportefølje investerer veldig konservativt slik at avkastningen blir lav. Det kan likevel tenkes at noen, spesielt i utbetalingsperioden, vil ha en slik garanti. Nordnet kunne godt ha tilbydd en slik valgfri mulighet, og gjerne en som er bedre enn det som finnes i markedet i dag.

Nordnet passer best for de som vil gjøre alt selv med å velge investeringer og følge opp porteføljen med nødvendige eller ønskelige endringer.

Har du IPS i KLP bør du flytte til Nordnet. Hos Nordnet får du nøyaktig de samme fondene til en lavere kostnad.

Det trenger ikke være vanskelig. Du kan velge noen få fond, spare automatisk hver måned og rebalansere en gang i året.

Les mitt forslag til investeringsstrategi.

10-15 år før pensjonsalder kan du begynne å gradvis flytte over i obligasjonsfond for å få ned risikoen. Det er ulik oppfatning av om slik nedvektig er nødvendig. Jeg vil foretrekke å ha begrenset risiko i utbetalingsperioden, spesielt hvis det var mye penger investert.

Månedsrapport for juni

Jeg har nå satt opp min månedlige oversikt over formue og gjeld. Jeg har et regneark der jeg hver måned fører opp verdien av alle investeringer og all gjeld. Dette gjøres for å se utviklingen av bruttoformue, nettoformue og forskjellig typer gjeld. Hensikten er å se om det går rette veien og motivere for nødvendige endringer.

  • Beholdningen av fond er redusert med 1,29 % i juni og 1,11 % hittil i år.
  • Bruttoformuen har økt med 0,97 % i juni. Den er redusert med 1,34 % hittil i år.
  • Gjelden totalt er redusert med 4,48 % i juni og 13,52 % hittil i år.
  • Kredittkortgjelden er redusert med 6,23 % i juni og 16,74 % hittil i år.
  • Nettoformuen har økt med 18,83 % i juni og 56,83 % hittil i år.
  • Gjelden utgjør 72,47 % av bruttoformuen.

De rentebærende kredittkortene vil i følge planen være nedbetalt innen 31.12.2021.

Investeringsrapport

Jeg har giret opp investeringer i fond på min aksje- og fondskonto. Det forsterker effekten av alle endringer betydelig.

Avkastning i 2018

Aksje- og fondskonto -8,49 % (-17,13 % årlig nominell rente)
IPS -0,81 % (-1,63 % årlig nominell rente)
Totalt -1,04 % (-2,09 % årlig nominell rente)

Tallene i parentes er avkastningen hittil i år omregnet til årlig nominell rente.

Sjekk min oversikt over avkastning.

Gjeldsgraden på min aksje- og fondskonto er 82,59 %. Jeg kan tåle et kursfall på 2,30 % før jeg blir overbelånt.

Gjennomsnittlig rentekostnad er 7,97 % nominell rente og 8,26 % effektiv rente. Det betyr at fondene må øke med 9,17 % i året for å gå i null etter skatt. Avkastningen på egenkapitalen i juni tilsvarer en årlig nominell rente på -69,59 %. Effektiv rentekostnad på egenkapitalen er 19,35 %.

Transaksjoner på min aksje- og fondskonto

Jeg har solgt fond for 581,21 kr og tatt ut 300 kr i juni.

Akkumulert formue generert av blogging pr. 30.06.2018:

DNB Global Indeks kr 28.257
Nordnet Superfondet Norge kr 8.157
KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II kr 1.803
Bankinnskudd kr 636,43
Totalt kr 38.853,43

Dette er en reduksjon på kr 2036,50 i 2018.

Fondsfordeling på min aksje og fondskonto:

KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II 4,7 %
Nordnet Superfondet Norge 21,3 %
DNB Global Indeks 73,9 %

Pensjonskapitalbevis:

Alfred Berg Indeks Classic 10,8 %
Nordnet Superfondet Norge 10,9 %
DNB Global Indeks 40,3 %
KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II 17,8 %
KLP Obligasjon Global II 9,8 %
Fondsfinans Kreditt 10,3 %

Fordeling av bruttoformue:

Bankinnskudd 5,24 %
Obligasjonsfond 16,72 %
Aksjefond 78,03 %

Fordeling av gjeld:

Kredittkort med rentebærende saldo 59,14 %
Kredittkort med rentefri saldo 3,03 %
Lånekassa 24,59 %
Nordnet 13,24 %