Enkel økonomi

Personlig økonomi handler om å få mest ut av de resursene en har. Det betyr at en vil redusere unødvendige kjøp, få best mulig pris på det en kjøper og best mulig avkastning av det en sparer.

Problemet er at dette krever tid og krefter, som også er en begrenset resurs. Det er derfor viktig å finne en balanse mellom det å oppnå gode resultater og tidsbruk. Det finnes ingen fasitløsning. For de med virkelig dårlig råd er det kanskje nødvendig å bruke mye tid på å spare en tier. Da kan hver enkelt krone være helt avgjørende. Men også de bør vurdere om tiden kunne vært brukt på en annen måte som gir mer penger. Det å sammenligne priser ved større kjøp er fornuftig, men bruker du flere timer på å spare noen få kroner er ikke det lurt. Det som er lettest er å starte med forenklinger av rutinemessige ting.

Bankkonto og regninger

Jeg bruker bare en bank til daglig. Der har jeg en konto til alle private regninger, en konto med bankkort og en konto som brukes til blogging. Jeg har også en sparekonto.

Regninger betales med avtalegiro og faste overføringer der det er mulig. I en normal måned er det ingen regninger jeg betaler manuelt.

Det finnes de som velger å ha en rekke konti til forskjellige formål. Er du opptatt av å gjøre det enkelt har du en regningskonto og bruker eFaktura og avtalegiro.

Kortbruk

Jeg bruker bankkort til de fleste daglige kjøp. Jeg har tre kredittkort. De brukes sporadisk etter behov og betales ned fullt ut når regningen kommer.

Det er viktig å ha et bevisst forhold til antall kredittkort. De fleste vil klare seg fint med et par kredittkort. Ved valg av kredittkort bør en se på muligheten for avtalegiro som et pluss.

Rabattordninger

Jeg er medlem av Trumf. Coop og Dressmanns fordelsprogram. Jeg synes det holder. Kjøpeutbytte fra Coop betales ut en gang i året. Trumfpoengene tar jeg ut hver måned.

Jeg har koblet bankkortet til Trumf. Det gjør at jeg får trumfpoeng automatisk når jeg bruker kortet.

Coop-kortet har jeg liggende i lommeboka og bruker det når jeg handler i en Coop-butikk. Kupongene aktiverer jeg på nettsiden.

Investeringer

Det gjelder å finne rett nivå på kompleksitet. Personlig har jeg ingen aversjon mot kompleksitet så lenge det er oversiktlig og krever lite tidsbruk og arbeidsinnsats.

Velger du en leverandør som har et stort utvalg av fond kan du ha alle de fond du ønsker samlet ett sted. I tillegg så bør du unngå å investere i mange like fond. Gjør du dette så får du en oversiktlig portefølje og unngår unødvendig kompleksitet.

Automatisering er et viktig virkemiddel. Når penger blir investert automatisk, gjerne på lønningsdagen, blir du mindre fristet til å bruke pengene på noe annet. Det gjør det lettere å spare og tvinger deg til å holde forbruket nede. Automatisering gjør også at du ikke glemmer det.

Investeringene i fond har jeg hos Nordnet. Investeringene er fordelt på fire kontoer.

Jeg har en aksjesparekonto for generell sparing, en aksjesparekonto med inntekter fra blioggene, en Zero som brukes til buffersparing og et pensjonskapitalbevis.

Jeg investerer kun i fond. Jeg har fra et til fem fond på hver konto.

Forenklinger på lang sikt

Jeg har ingen store planer om videre forenklinger.

Det handler om å finne en balanse mellom å få best mulig resultat og samtidig holde det enkelt og oversiktlig.