Debatten om kredittkort

På nettforumet pengevett.no er det en lang diskusjon om fornuftig bruk av kredittkort med rabatter er lønnsomt. Det er i utgangspunktet to holdninger. Den ene er at bruker du kredittkort med rabatter og betaler ned hele regningen ved forfall vil du spare penger på rabatter og få gratis betalingsutsettelse slik at du tjener renter på pengene du har i banken. Denne gruppen mener at folk som har penger i banken og er disiplinerte med bruk av kredittkort vil tjene penger på å bruke kredittkort. De mener at så lenge en har penger i banken til å dekke hele regningen og kun kjøper det man uansett må kjøpe så er dette lønnsomt. Noen velger å betale inn på kredittkortet etter hvert kjøp for ikke å lure seg selv til å tro at de har mer penger enn det de har. De er tydeligvis mer opptatt av rabatter enn rentefri betalingsutsettelse.

Den andre og største gruppen medlemmer på pengevett.no mener at kredittkort stimulerer til økt forbruk slik at forbrukeren i beste fall vil ende opp med å bruke mer penger hver måned. I verste fall vil folk med kredittkort falle for fristelsen til å utsette betalingen og dermed betale sky høye renter. Det blir henvist til Dave Ramsey som hevder at kredittkort og spesielt kredittkort med cashback og rabatter fører til økt forbruk.

Personlig er jeg ikke i tvil om at bruken av kredittkort gjør det lettere å bruke mye penger og at folk i mindre grad merker pengebruken. Dette må logisk nok føre til mer forbruk. Jeg har lest omtaler av slike undersøkelser b.l.a på Investopia og vet at de fleste økonomer anbefaler bruk av kontanter for å temme et overforbruk. Det er likevel slik at kredittkort er kommet for å bli. Risikoen for økt forbruk er den prisen en må betale for å ha kredittkort. Et bankkort med Visa vil i mange tilfeller gjøre samme nytten, men ikke alltid. Ved leie av bil eller ved å ta inn på hotell kan du oppleve at det blir reservert et beløp som er mye større enn det en forventer at regningen blir. Spesielt i utlandet er dette vanlig. Du kan dermed risikere at mye av innestående på kontoen blir sperret. Har du store reiseutgifter i forbindelse med jobben så er det ikke alltid ønskelig å legget ut dette med egne penger. Da er kredittkort ofte løsningen. Norske forbrukermyndigheter anbefaler faktisk bruk av kredittkort ved bestillinger av reiser eller ved kjøp på internett. Dette fordi du har bedre rettigheter hvis brukerstedet ikke levere som avtalt. Har du brukt kredittkort vil alle de krav du har mot brukerstedet kunne rettes mot banken. Dette er svært nyttig hvis brukerstedet er utenlandsk eller har gått konkurs. Kjøper du fly billetter og flyselskapet går konkurs kan du kreve refusjon fra konkursboet og får lite eller ingenting. Betalte du med et kredittkort kan du kreve pengene fra banken.

Folk har kredittkort. Folk kommer til å fortsette å bruke kredittkort og i noen tilfeller er det anbefalt å bruke kredittkort. Dette er bakgrunnen for at jeg har satt opp en oversikt over kredittkort med rabatter og kredittkort med lav rente slik at de som uansett bruker kredittkort kan gjøre bruken mest mulig lønnsom.

2 kommentarer til “Debatten om kredittkort

  1. Er medlem på Pengevettforumet jeg også og har fulgt med i denne debatten som du nevner her.

    Personlig er jeg ganske disiplinert med kredittkort og benytter meg av en slik cashback avtale som ligger i kortet mitt.
    Fikk vel inn ca 1500 kr på det i fjoråret, kan få max inntil 2500 kr pr år.
    Penger spart er penger tjent 😉

    1. Skal man bruke kredittkort er det åpenbart lurt å være disiplinert og velge riktig kort. Rabatten reduserer kostnadene ved det forbruke du har. Samtidig er det noe med kredittkort som stimulerer til økt forbruk. Det finnes teknikker som kan redusere denne effekten. Sett opp eFaktura/avtalegiro på hele beløpet. Sørg for å kun ha det antall kort du trenger. Kredittgrenssen bør heller ikke være høyere enn det du trenger. Bruk kredittkortet bare til de kjøp som gir rabatt. Kredittkort du har ment bare å bruke på reiser eller ved større kjøp bør du kanskje ikke ha i lommeboka til vanlig. Rabatter på noen få prosent tror jeg at fort blir spist opp av et høyere forbruk. De som trenger kredittkort bør velge det med best betingelser. Rabattene blir da bare en ekstra bonus. Det som ellers ikke ville valgt å ha kredittkort bør ikke skaffe seg et bare for å få noen proset i rabatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *