Få skattefrie leieinntekter

Eier du boligen du bor i eller har en hytte kan du få skattefrie leieinntekter. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl skriver om dette på bloggen Sunn Økonomi. Du kan ha inntil 10.000 i året i skattefrie leieinntekter. For leieinntekter utover disse 10.000 kr beskattes du kun for 85 %. Av dette betaler du vanlig 28 % skatt. For hver 100 lapp utover 10.000 kr får du 85 kr plusset på inntekten. Av disse 85 kr betaler du 28 % skatt d.v.s. kr 23,80. Ulempen med denne ordningen er at du ikke får trukket fra utgifter i forbindelse med utleie. Leier du ut hytta mesteparten av året, f.eks. du har en ren utleiehytte så gjelder ikke denne ordningen.

Du kan også leie ut deler av egen bolig skattefritt. Forutsetningen er da at utleieverdien av den delen som leies ut er mindre en 50 % av utleieverdien av hele boligen. Det har ingen betydning hvor stor del av bolig som leies ut. Det er utleieverdien av det som leies ut som er avgjørende.
Fra og med 2012 gjelder det ikke noen særregler for tomannsbolig. Det betyr at du kan leie ut inntil halvparten av tomannsboligen, målt i utleieverdi, skattefritt.
Dersom du leier ut en så stor del av boligen eller tomannsboligen at disse reglene ikke gjelder kan du like vel leie ut inntil 20.000 kr skattefritt pr. år. Dette gjelder for utleie av egen bolig slik at rene utleieboliger faller utenfor. Du får selvfølgelig heller ikke trukket fra utgifter når leieinntektene er skattefrie.

Kilder:
Sunn Økonomi, NRK, Skatteetaten

Problemfri utleie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *