Hvorfor gire ?

 

Jeg låner penger og investerer i aksjemarkedet via fond. Grunnen til det er at avkastning i bedrifter ligger systematisk over utlånsrenten.

Dette er et resultat av en helt enkel logikk. Bankene betaler renter på innskudd fordi de kan låne ut penger til in høyere rente. Bedrifter låner penger i banken fordi de kan investere og få en høyere avkastning. Det må rett og slett være sånn.

Tar du ut pengene fra en sparekonto og låner det ut til bedrifter, det vil i praksis skje ved å kjøpe obligasjoner eller obligasjonsfond, så får du en høyere rente fordi bedrifter betaler mer for sine lån enn bankenes innskuddsrente. Du går opp et nivå og får høyere avkastning og også høyere risiko. Velger du så å gå inn på eiersiden, det vil i praksis skje ved å kjøpe aksjer eller aksjefond, går du opp enda et nivå. Du får da igjen høyere risiko og høyere avkastning.

Hvis du kan låne penger til en rente som ikke er høyere enn det bankene tar på sine lån til bedrifter såer det grunnleggende lønnsomt å linefinansirer investeringer i aksjemarkedet.

Risiko

I dagligtale brukes ofte risiko om en sannsynlighet for at noe skal gå skikkelig ille, som f.eks. å omkomme i en ulykke. I finansverden har begrepet risiko et litt annet innhold. Det betyr at verdien av investeringene og dermed også avkastningen svinger. Med høy risiko så vil det svinge mye og investeringene kan også bli verdiløse. Den enkleste måten å redusere dette på er ved å ha en god diversifisert portefølje. Du må ganske enkelt spre investeringene på flere selskaper gjerne også forskjellige sektorer og regioner. Du kan gjøre det ved å kjøpe enkeltaksjer i en lang rekke selskaper som handles på forskjellige børser i verden. Det blir omstendelig og dyrt hvis du ikke har mye kunnskap og mye penger. Det enkleste er å investere via aksjefond.

Ved lånefinansiering vil nettoverdien, investeringer minus gjeld, svinge mye mer enn aksjemarkedet gjør. Jeg mener at hvis en kan håndtere det så er det avgjørende hva en sitter igjen til slutt. Når sparemålet er nådd så bryr ikke jeg meg om hvor mye turbulens det var på veien.

Låner du penger med sikkerhet i verdipapirer så vil du kunne risikere tvangssalg hvis markedet faller. Det kan føre til at du selger med tap og mister muligheten til å være med på oppturen senere. Det er to måter å redusere dette problemet på. Det enkleste og sannsynligvis det billigste er å låne med sikkerhet i boligen. Så lenge gjelden er håndterbar og du har en sikker jobb og lønn så trenger du ikke gjøre noe når markedet svinger. Låner du med sikkerhet i verdipapirer må du ha noe reserver i tilfelle kursfall. Det kan være i form av kreditter eller andre investeringer. En mulighet er å ikke låne maksimalt. Har du verdipapirer som kan belånes med 85 % så kan du velge å bare låne 50-60 % slik at du har noe å gå på ved eventuelt kursfall.

Kostnader

Et viktig poeng ved giring er lave kostnader. Det man tjener penger på er forskjellen mellom utlånsrenten og netto avkastning på investeringene. Da små forskjeller mye viktigere. For å kutte kostnader kan du investere i fond som passivt følger en indeks eller ETF. Da får du en indeksnær portefølje og svært lave forvaltningshonorar.

Du bør også få billigst mulig rente på lånene. Har du boliglån bør du ta en ringerunde for å få presset renta ned. En ny verdivurdering av boligen kan også gi lavere rente. Låner du med sikkerhet i verdipapirene bør du også der sammenligne rentene. Så vidt jeg vet er det bare Nordnet som tilbyr belåning av aksjefond. Investerer du i ETF har du flere valgmuligheter.

Utnytt billige lån

Slik investerer jeg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *