Nedbetal gjeld i riktig rekkefølge

De fleste av oss har lån. Det som er mest vanlig er å ha et boliglån og  et studielån. Dette er lån som gjerne består av et betydelig beløp, og som det derfor vil ta lang tid å få nedbetalt. Heldigvis er ikke renten på disse lånene verst i klassen. I tillegg til disse lånene, er det også en del som har billån, forbrukslån og kredittkortgjeld. Her er den effektive renten langt fra lav, og bør prioriteres først.

Generell rekkefølge å følge på nedbetaling av ulike lån:

  1. Kredittkortgjeld
  2. Forbrukslån
  3. Billån
  4. Boliglån
  5. Studielån

Om ikke kredittkortgjelden er som en strategi for å oppnå bedre avkastning på en investering (noe som er vanskelig), er kredittkortgjeld det første du bør kvitte deg med. Den effektive renten befinner seg normalt et sted mellom 15-26 prosent. Det får selv et forbrukslån til å bli en god deal. Det er derfor mange som refinansierer kredittkortgjelden med et forbrukslån på grunn av lavere rente.

Neste ut er forbrukslån. Sammenlignet med lån med sikkerhet er renten høy i et forbrukslån. Grunnen til det er enkelt forklart at slike lån innebærer langt større risiko for bankene. Renten her vil ligge et sted mellom 9-20 prosent, avhengig av blant annet lånebeløpet og din økonomiske situasjon. Det lønner seg å sende inn en lånesøknader til flere banker som tilbyr forbrukslån, for så å akseptere lånetilbudet med den laveste renten. Du burde også se på muligheten til å få bakt inn lånet inn i et boliglån.

Et billån er som regel et lån med sikkerhet i bilen. Banken tar med andre ord ikke like mye risiko for å låne ut penger til et bilkjøp. Allikevel er biler kjent for å falle rask i verdi, noe som gjør at renten ikke blir like god som med et boliglån. Du kan forvente en effektiv rente på 8-9 prosent i dagens marked.

I dag er vi vitne til rekordlave renter på boliglånet. De beste bankene kan nå tilby en rente rett i underkant av 2 prosent. Det er da å regne som et ”gratis” lån, på grunn av inflasjonen. At renten ikke holder seg like lave i fremtiden er sikkert. Et boliglån er likevel et lån du kan ha med bedre samvittighet.

Det siste du bør nedbetale på er studielånet. Den flytende renten har siden 2012 holdt seg under 3 prosent. Det kan derfor være lurt å heller velge å investere penger i noe som gir en høyere avkastning enn lånerenten, fremfor å nedbetale ekstra på studielånet. Les gjerne artikkelen om hvordan du kan utnytte studielånet best mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *