Månedlige arkiver: august 2013

Månedsoversikt for august

Jeg setter nå opp min månedlige oversikt over formue og gjeld. Jeg har et excelark der jeg hver måned fører opp verdien av alle investeringer og all gjeld. Dette gjøres for å se utviklingen av bruttoformue, nettoformue og forskjellig typer gjeld. Hensikten er å se om det går rette veien og motivere for nødvendige endringer.

Beholdningen av fond har økt med 4,91 % i august og 62,49 % hittil i år. Bruttoformuen har økt med 2,7 % i august og 54,82 % hittil i år. Gjelden har økt med 1,05 % i august og 6,69 % hittil i år. Nettoformuen har økt med 0,5 % i august og 17,99 % hittil i år.

Avkastningen på IPS hittil i år tilsvarer en årlig bankrente på 15,12 %. Avkastningen i august tilsvarer 16,74 % årlig.

Ved utgangen av august så min depotkonto slik ut:

Investeringer kr 182.863
Gjeld kr 130.052
Egenkapital kr 52.811
Gjeldsgrad 71,12 %
Gjennomsnittlig rentekostnad er 10,92 % nominell rente og 11,48 % effektiv rente.
Avkastningen på egenkapitalen hittil i år tilsvarer en årlig rente på 91,84 %.
Avkastningen på egenkapitalen i august tilsvarer en årlig rente på 20,19 %.
Effektiv rente på egenkapitalen er 23,83 %.

Akkumulert formue generert av blogging pr. 31.08.2013:

DNB Nordic Technology kr 9381
DNB Finans kr 8988
Bankinnskudd kr 525,68
Totalt kr 18.894,68

Trumf Visa gir bort 100 kr

Trumf Visa er et kredittkort som gir trumfpoeng på varekjøp. Trumfpoengene kan du ta ut i kontanter når som helst. Du får trumfpoeng verdt 2 % ved kjøp i tilknyttede dagligvareforretninger. Du får ingen trumfpoeng ved kjøp i konkurrerende dagligvareforretninger i Norge. På alle andre varekjøp får du 1 % trumfpoeng. Det er ingen øvre grense å hvor mye du kan tjene i trumfpoeng pr. år. Nå får alle nye kunder trumfpoeng verdt 100 kr i velkomsttilbud. Det eneste kravet er at kortet brukes innen tre måneder. Kortet er helt gratis å ha hvis du velger eFaktura. De tar 45 kr i gebyr for å sende regning i posten. Nominell årlig rente er 22,5 %. Alle varekjøp er rentefrie frem til forfallsdatoen. De tilbyr eFaktura og avtalegiro. Du kan ringe å be om å få eFaktura og avtalegiro på hele saldoen hver måned. Da tjener du trumfpoeng, hele saldoen betales automatisk ved forfall og du blir ikke belastet renter eller gebyrer.

Et alternativ til Trumf Visa  kan være Shell Mastercard. Kortet gir 40 øre i bonus pr liter drivstoff på Shell i Norge og 1 % bonus på alle andre varekjøp. Brukes kortet kun til varekjøp og hele saldoen betales ved forfall er kortet gratis. De tar 45 kr i månedsgebyr hvis du har utestående rentebærende saldo. Nom. rente 21,5 %. Eff.rente 26,05%, 15.000 kr o/12 mnd. Totalt 17.138 kr. Inntil 50 dager rentefri kreditt.

Sjekk også ut min oversikt over andre kredittkort som gir rabatter.
Dersom du ønsker å betale ned over tid bør du se min oversikt over billigere alternativer.

For høyt forbruk i juli

Jeg har lenge forsøkt å kutte mat og dagligvarebudsjettet. Det lå på godt over 7000 i måneden når jeg tar med alt av dagligvarer og det jeg kjøper av mat og drikke ute. Jeg klarte å presse det ned mot under 5500 kr i måneden. Jeg har nå fått inn alle kontoutskrifter og kredittkortregninger for juli. Forbruket hadde økt til 10500 kr. Det er alt for høyt. Det har vel litt med ferie og sommertid å gjøre. Det kreves nok en ekstra innsats å få dette ned. Jeg må bare arbeide videre.

Haster: Nordnet gir bort 300 kr

Alle som etablerer spareavtale i fond hos Nordnet får 300 kr i aksjefond. Spareavtalen må være mottatt av Nordnet innen 30.08.2013. Minste månedlige sparebeløp er 100 kr. Du kan velge blant over 450 forskjellige fond fra de fleste fondsforvaltere. De tilbyr pengemarkedsfond, obligasjonsfond, kombinasjonsfond og aksjefond slik at du selv velger hvor høy risiko du vil ta. Velger du Investeringskonto Zero kan du kjøpe og selge fond uten gebyrer. Du betaler heller ikke skatt før du tar pengene ut. Eksisterende kunder kan også få 300 kr i aksjefond ved å etablere spareavtale. Er du kunde fra før og allerede har spareavtale må du øke Månedsbeløpet for å få 300 kr i fondsandeler.

Sjekk ut detaljene på Nordnets nettsider.

885 kr fra Tradedoubler

Jeg har denne uken mottatt min tredje utbetaling fra TradeDoubler i år. Utbetalingen var på kr 885. Totalt hittil i år har jeg fått utbetalt over tre tusen kroner i inntekter fra bloggene. Det er ikke spesielt mye, men alle monner drar. I 2012 tjente jeg nesten 12.000 kr på blogging. Det ser ut til at det kan bli krevende å slå det. Jeg hadde trodd at dette bare kunne gå en vei. Men jeg må tydeligvis jobbe hardt for å øke inntektene. Det er lagt ut mer innhold her på Sparesden og det kommer mer. Det vil også bli mer reklame. Det er helt nødvendig for å få opp inntektene.

Ting er kommet på plass

Sparesiden er nå fullt funksjonell. Interne linker er rettet. Det er en grei meny på toppen. I høyre kolonne vil du finne oversikt over kategorier og mulighet til å lete i arkivet. Jeg har også en funksjon der du kan få oppdateringer på epost. Det vil bli lagt ut mer innhold. Jeg kommer også til å arbeide videre med menysystemet slik at det skal bli lett å finne frem. Jeg må åpenbart få gjort noe med designet, men det har ikke høyest prioritet nå.

Innholdet er på plass

Nå er alt innhold fra bloggen på blogspot på plass her. 2 av 164 kommentarer ble borte ved overføringen. 10 statiske sider måtte jeg overføre manuelt. Det neste som må gjøres er å rette interne linker. Nå viser de til poster på den gamle bloggen. Så må jeg få på plass et godt menysystem slik at folk finner frem. Funksjonalitet og design blir det siste jeg tar tak i. Den gamle bloggen finnes fremdeles på http://lommeboka.blogspot.no/

Folketrygdens ytelser – del 8

Alderspensjon

Dette er kanskje den ytelsen de fleste forbinder med folketrygden. Det kom en ny ordning i 2011.

Jeg skal her kun gi en kort skisse av den nye ordningen og den gamle. Felles for begge ordningene er at den gjelder for alle i Norge og det er i hovedsak lønnsinntekt og næringsinntekt som gir opptjening.

Hovedregelen er at en får pensjon ved fylte 67 år. Med den nye ordningen kan en gå av med pensjon ved fylte 62 år. Pensjonen blir da redusert. Det er to forhold som fører til reduksjon. Det ene er at du ved 62 år har mindre opptjening enn om du arbeider til du er 67 år. Det andre er at pensjonen skal betales ut over flere år og dermed blir det årlige beløpet redusert. Du kan ikke få pensjon tidligere enn 67 år hvis det fører til at pensjonen blir mindre garantipensjonen. Den nye ordningen har en garantipensjon som gjør at alle som blir pensjonister når de er 67 år får en pensjon som ikke er lavere enn et garantert minimum. Dette beløpet ble satt til den gamle minstepensjonen. Med den nye ordningen opptjener du pensjon for all lønn og næringsinntekt fra første kr. Du kan arbeide og tjene opp pensjon helt til du er 75 år. Hvert år får du penger satt inn på en egen pensjonskonto i forhold til hvor høy inntekt du har. Hvert år oppjusteres tidligere innskudd med en sats som tilsvarer lønnsvekst. Det fungerer litt som en bankkonto der du setter inn penger kontinuerlig og i tillegg får du renter.
Ved uttak av pensjonen så ser de på hvor mye du har på kontoen og betaler pensjon ut i fra forventet leve tid. Pensjonen blir betalt ut for det antall år du rent faktisk lever. Pensjonen justeres opp hvert år med en sats som er lik lønnsveksten – 0,75 %. Det betyr at du får en litt dårligere utvikling av levestandarden enn de som er yrkesaktive. Det ser ingen begrensning i hvor mye du kan tjene ved siden av. Den nye alderstrygden blir ikke redusert som følge av annen inntekt.

Den gamle ordningen hadde en pensjon som bestod av to deler. Det var et fast beløp som var lik grunnbeløpet i folketrygden. Det er på 82.122. De som var gift fikk dette beløpet redusert. Dette grunnbeløpet ble betalt til alle som hadde 40 års botid i Norge uansett inntekt. De som har mindre enn 40 års botid i Norge fikk dette beløpet redusert med 1/40 for hvert år de manglet.

På toppen av dette fikk man en tilleggspensjon avhengig av inntekt. For å få full tilleggspensjon må du ha 40 år med inntekt. Bare de år med inntekt over grunnbeløpet teller med. Dersom du har mindre enn 40 år med inntekt mister du 1/40 av tilleggspensjonen for hvert år du mangler.

Nivået på tilleggspensjon beregnes ut i fra gjennomsnittet i de tjue beste år. Tilleggspensjonen settes til 42 % av inntekten som overstiger grunnbeløpet. For inntekter høyere en 6 G gir bare en tredje del opptjening. Inntekter over 12 G gir ikke pensjon.

Dette er en veldig forenklet fremstilling av hovedprinsippene.

Folketrygdens ytelser – del 7