Månedlige arkiver: mars 2014

Nye regler for OTP

Jeg har tidligere omtalt Obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Fra 1. januar i år er det nye regler for hvor mye som kan innbetales. Arbeidsgivere må minst betale inn 2 % av lønn fr 1 G til 12 G. Ordningen kan ha en arbeidstakerandel. Det må da være samme regler for alle ansatte. Arbeidstakerandel kan ikke være større enn det arbeidsgiver betaler og kan heller ikke brukes til å dekke det arbeidsgivere har plikt til å betale.

Etter de nye reglene er det mulig å regne innskuddet fra første krone. I tillegg har maksimumsbeløpet blitt økt.For lønn inntil  7,1G er maksimalt innskudd 7 %. For lønn mellom 7,1 G og 12G er maksimalt innskudd 25,1 %.

1 G = 85.245 pr. 01.05.2013

Les min artikkel om pensjon.

 

Enkeltpersonforetak eller AS

Enkeltpersonforetak og aksjeselskap skattlegges forskjellig. Skatt i et aksjeselskap er også avhengig av om pengene tas ut i form av utbytte eller lønn.

Er du selvstendig næringsdrivende så har du en marginalskatt på 38,4 % for inntekt under toppskatt. Når du går over grensa for toppskatt øker marginalskatten til 47,4 %. Dersom inntekten er så høy at du må betale toppskatt etter høy sats blir marginalskatten 50,4 %.

Driver du et aksjeselskap og vil ta ut overskuddet i lønn må du betale arbeidsgiver avgift på 14,1 %. Det er en ekstra kostnad som gjør at det blir mindre penger igjen til lønn. Det positive er at det blir mindre inntektsskatt.

Tar en med arbeidsgiveravgift så har du en marginalskatt på 43,21 % for inntekt under toppskatt. Når du går over grensa for toppskatt øker marginalskatten til 51,1 %. Dersom inntekten er så høy at du må betale toppskatt etter høy sats blir marginalskatten 53,73 %.

Dette er høyere skattesatser enn det du betaler som næringsdrivende. Som lønnsmottaker får du minstefradrag på inntil 84150. Dette gir en skattebesparelse på 22.270 kr. Lønnsmottakere opptjener fulle rettigheter i folketrygden inkludert arbeidsledighetstrygd. Er du eneaksjonær, eneste styremedlem og eneste ansatt blir du sannsynligvis ikke sagt opp, men firmaet kan faktisk gå konkurs.

Du kan også ta ut penger som utbytte. Bedriften får ikke ført utbytte som en utgift slik som lønn. Det er ingen arbeidsgiveravgift på utbytte og mottaker betaler kun 27 % skatt.

Bedriften betaler først 27 % skatt av overskuddet og de resterende 73 % av overskuddet beskattes med 27 % av mottaker. Det gir totalt 46,71 % skatt.

Hvis overskuddet etter skatt tilsvarer en avkastning lik det statsobligasjoner gir, 1,1 % i 2013, kan det tas ut uten at mottaker betales utbytteskatt

Dersom målet er å spare skatt betaler selskapet ut lønn opp til grensen for toppskatt. Det som er igjen når lønn, arbeidsgiveravgift og selskapsskatten er betalt tar du ut i utbytte. Du kan selvfølgelig vente med å ta utbytte til senere. Bedriften må uansett betale skatt av overskuddet, men du betaler ikke skatt av mottatt utbytte før utbytte utbetales.

Du opptjener ingen rett til sykepenger, dagpenger arbeidsavklaringspenger eller fødselspenger på lønnsinntekter over 6 G (511.470 kr). For alderstrygd går grensa ved 605.240 kr.

Det har blitt enklere å etablere aksjeselskap, men det kreves fremdeles mer i form av regnskap og årsoppgjør. Spesielt mindre virksomheter vil kunne få økte regnskapskostnader ved å gå over til aksjeselskap.

Har fått org.nr

I dag fikk jeg melding om at søknad om organisasjonsnr. var  innvilget. Jeg sendte melding til enhetsregisteret på søndag, så det gikk rimelig fort. For de som skal registrere seg som næringsdrivende i Brønnøysund vil jeg sterk anbefale å gjøre det selv. Det er så enkelt at selv jeg klarer det. Jeg har sett noen som krever 1000 kr pluss moms for å gjøre det klart for deg slik at du bare trenger å godkjenne i Altinn. Det er å kaste bort penger. Hvis du vil ha hjelp får du det gratis hos Varjag. De ordner papirene så du bare undertegner og sender inn.

Du må bestemme deg for navn på virksomheten. Ved registrering av enkeltpersonforetak er det krav om at ditt etternavn må være en del virksomhetens offisielle navn. Det er ikke uvanlig å ganske enkelt bruke sitt eget navn. Det er krav om et adresse for firmaet. Bare legg inn din egen adresse. Du må beskrive virksomheten kort, men presist. Det er ikke nok med generelle beskrivelser som sal, eller rådgiving. Du må spesifisere hva slags varer du selger, eller på hvilke fagområder du bedriver rådgiving. På spørsmål om prokura svarer du bare nei. Prokura er en fullmakt som kan gis til noen for å representere virksomhetet. Det er sannsynligvis ikke relevant for deg. Du har plikt til å oppbevare alle bilag i 10 år. Du har bokføringsplikt hvis du har næringsinntekt på mer enn 50.000. Da må du sammen med selvangivelsen sende inn næringsoppgave og skjema for beregning av personinntekt. Større virksomheter og bl.a. alle aksjeselskaper har regnskapsplikt og må sende inn fullt årsoppgjør. Nettopp dette med årsoppgjør blir beskrevet som en krevende oppgave å gjøre selv. Jeg avventer derfor etablering av aksjeselskap.

Melding sendt til Brønnøysundregistrene

Etter mye frem og tilbake endte jeg på å registrere meg som selvstendig næringsdrivende i Brønnøysund. Jeg gjorde det via Altinn. Det var en del spørsmål som måtte besvares og det var litt mer omstendelig enn nødvendig, men det gikk greit. Jeg meldte kun inn til enhetsregisteret og ikke inn  foretaksregisteret. Da får jeg et org.nr gratis. Med den omsettingen jeg har er det foreløpig ikke aktuelt med AS. Med en omsetting på under 50.000 er det enkelt med regnskap og skatt. Jeg slipper moms, ingen bokføringsplikt, men plikt til å oppbevare dokumentasjon. Driftsinntekter og utgifter kan føres rett inn i selvangivelsen via Altinn. Skulle driftsinntektene bli høyere en 50.000 pr år er det et helt annet regelverk. Da får jeg vurdere på nytt hva jeg gjør i forhold til oppretting av AS og føring av regnskap. Nå venter jeg bare på at meldingen godkjennes.

Etablering av firma

Jeg har den senere tiden brukt mye tid på å undersøke alternativer i forhold til registrering av firma og regnskap. Jeg heller mest i retning av etablering av AS og gjør så mye som mulig av regnskapet selv. Det finnes nettbaserte løsninger der en kan gjøre mye selv. Det blir en del ordning med etablering av AS, opprette bankkonto og flytte bloggene over til firmaet. Foreløpig er omsetningen så lav at det kanskje ikke er lurt med AS. Det er nesten for mange valg som må tas. Jeg håper å kunne få opp trafikken og omsetningen på bloggene, men vet ikke hvor lang tid det eventuelt vil ta. Det jeg ser for meg som et mål er å drive blogging innenfor et AS og få et greit overskudd som plasseres i fond som så gires opp. Jeg kommer ikke til å få en omsetting på bloggene alene som er i nærheten av det rosabloggere får. Jeg må derfor ha andre inntekter i tillegg. Jeg har nå gått ned til 80 % stilling slik at jeg får noe mer tid til blogging. Det hjelper. Men like fullt må bloggingen suppleresmed inntekter fra annet skrivearbeid og kapitalplassering. Jeg kommer nok til fortsatt å bruke noe tid på å gruble til jeg gjør noe mer.

Selvangivelsen er klar

De som er e-brukere kan  sjekke selvangivelse i natt. For e-brukere er selvangivelsen tilgjengelig 19. mars, mens de andre må vente til 1 april,Du finner den på Altinn og på skatteetaten. Finn frem alle lønns. og trekkoppgaver og årsrapporter. Det er viktig at du sjekker at alt er riktig oppført. Selv om du har fått en årsoppgave betyr ikke det nødvendigvis at tallen er ført opp i selvangivelsen. Du kan også ha krav på flere fradrag enn det som er oppført. Det er din rett og plikt å sørge for at alt av inntekter og fradrag blir riktig oppført. Det er skattereglene som avgjør hva som er riktig ikke banken eller arbeidsgiver. Er det feil så rett det opp. Den beste kilden til informasjon om skattereglene finner du på skatteetaten.no bruker du litt tid finner du mye informasjon om bl.a. fradrag.

Turbulens på børsen

Etter store fall på børsene har jeg totalt kommet ut med negativ avkastning i år. Det er positivt at børsen har tatt seg opp i dag, men de forandrer ikke inntrykket av turbulens. Disse svingningene er prisen en må betale for å ha verdipapirer og dermed få den meravkastningen aksjemarkedet gir. Det viktigste er å ikke få panikk og selge ut etter et kursfall. Men det er like viktig nå å flytte pengene dit det er mest fornuftig å ha pengene. Uavhengig av kursene bør en kontinuerlig vurdere hvilke fond eller papirer som er best.

Jeg har fått betydelig mindre avkastning i år en i 2013. Den eventyrlige avkastningen på 145,04 % årlig i 2013 var så høy at jeg ikke forventer å få noe tilsvarende i fremtiden. Jeg fikk 10,96 % årlig avkastning i januar og 30,20 % i februar. Det er betydelig mindre enn 2014 totalt. Med store tap hittil i mars går jeg likevel i minus totalt i år. Det er i slike situasjoner viktig å huske at høy avkastning ikke kommer gratis. Slike store svingninger den prisen en må betale. Jeg venter spent på å se utviklingen videre i mars.

3 grunnprinsipper for sparing

For å spare seg opp penger er det egentlig bare tre enkle prinsipper en trenger å følge. Alt her på Sparesiden handler egentlig kun om disse tre prinsippene.

1. Kutt forbruket.

Dette er nok det vanskeligste, men helt nødvendig. Det er ingen grenser for hvor mye penger det er mulig å bruke. Uansett hvor høy inntekt du har er det alltid mulig å bruke mer. Problemet med overforbruk blir derfor ikke automatisk øst ved å øke inntekten. Du må derfor ha en eller annen mekanisme som holder igjen.

2. Billigst mulig forbruk.

Noe forbruk må en ha og da er det viktig å sørge for at en betaler minst mulig. Det første er å betale mindre for de varer og tjenester du bruker, dernest må en se om de finnes billigere substitutter. Det er også mulig å justere tidspunktet for kjøp ved å f.eks. kjøpe når noe er på salg.

3. Optimal plassering av overskuddet.

Det er stor forskjell i renten på innskudd. Du kan derfor tjene mye på å skifte bank. Mesteparten av sparingen bør skje i fond slik jeg har beskrevet i min investeringsplan. I noen tilfeller er renten på gjelden så lav at en får høyere avkastning på sparepengene. Da bør en være forsiktig med nedbetaling av gjeld. Så lenge gjelden er på et akseptabelt nivå så må hensynet til avkastning gå foran ønsket om å bli gjeldfri. En bør utsette fokuset på gjeldfrihet og risikoreduksjon til formuen er høy nok.

Dette er i bunn og grunn hva all sparing handler om. Det er elementært, nesten banalt, men viktig. Har en forstått disse tre enkle prinsippene så har en forstått det viktigste.

7 % rabatt med Ikano Visa

Ikano Visa gir 7 % rabatt på sport og fritid i mars. Rabatten trekkes rett av regningen. Kortet har i tillegg 1 % fast rabatt på dagligvarer og bensinstasjoner. Fast rabatt på Shell er 2 %.

Bruker du kortet kun til varekjøp og betaler hele saldoen ved forfall er kortet helt gratis. I mars gir de 7% på alt hos følgende brukersteder:

BRUKERSTEDSGRUPPE – «SPORT OG FRITID» MCC
BÅT HANDLERE 5551
GOLF KLUBBER – OFFENTLIG 7992
MOTORSYKELFORHANDLER 5571
SNESCOOTER-FORHANDLER 5598
SPORT & FRITIDS LEIRE 7032
SPORTS & FRITIDSFORRETNINGER 5941
SPORTS & RIDEUTSTYR 5655
SYKKEL BUTIKK 5940

Registrering av AS

Reglene for etablering og drift av aksjeselskap er liberalisert. Fra 1. januar 2012 ble kravet til aksjekapital redusert til 30.000. etableringskostnader kan dekkes av disse 30.000. Mindre aksjeselskaper kan også velge bort å ha revisor. 1. juli ble reglene liberalisert enda mer. Styret trenger ikke varamedlem. Styret kan bestå av kun et medlem som da automatisk blir styreleder. Det er heller ikke krav om daglig leder. Dersom aksjekapitalen består av penger som settes inn på firmaets konto trenger du ikke revisor ved stiftelse. En bekreftelse fra banken er tilstrekkelig.

Det er fremdeles papirer som må fylles ut og sendes inn. Det enkleste er å få et regnskapsfirma eller advokatfirma til å gjøre det. Det koster alt fra 1500 kr og opp. I tillegg kommer gebyr til Brønnøysund Registeret. Ved elektronisk innsending er gebyret 5666 kr.

Varjag er et advokatfirma som tar 3000 kr pluss moms. Firmahjelp AS bistår nyetablerte firmaer og tar 2990 kr pluss moms for å registrere AS.
Starteselskap.no tar 1500 kr inkludert moms. De oppgir ingen navn adresse eller telefonnr. Den eneste kontaktinformasjon de oppgir er en epostadresse. Det gir ikke et seriøst inntrykk.

Det finnes også ferdigregistrerte selskaper som kan kjøpes på dagen. Firmaet er typisk registrert i løpet av de siste månedene og kommer med bankkonto. Ofte koster de 45.000 og kommer med 30.000 innestående på konto.