Billig lån til 2,716 % rente fra SPK

Alle som er medlem i Statens pensjonskasse kan søke om boliglån til lav rente. Renten ligger nå på 2,716 %. Denne renten beregnes på grunnlag at statsveksler pluss en margin på 0,5 %. Statsveksler er kortsiktige lån staten tar opp til lav rente. Renten er lav fordi staten blir regnet som en sikker betaler slik at lånene er uten risiko. Den norske stat har den høyeste kredittrangeringen som er mulig for stater, AAA.

Nå tar SPK noen gebyrer som kan spise opp noe av fordelen av lav rente. Etableringsgebyret er på 1700 kr ved elektronisk søknad. I tillegg kommer tinglysningsgebyret på 1935 kr. De har også termingebyr på 30 kr pr måned. SPK hevder selv de ligger 1 % under markedsrenten. Jeg har sett Din Bank tilby gebyrfrie boliglån til 3,4 % rente. Men selv en forskjell på under 0,7 % vil være mer enn nok til å dekke gebyrer og likevel sitte igjen med en fortjeneste.

SPK gir kun lån til boligformål eller refinansiering av boliglån. Du må ha en jobb som gir rett til medlemskap i SPK eller motta pensjon fra SPK. De stiller også krav om 20 % egenkapital i boligen. Så lenge egenkapitalkravet er oppfylt kan du kombinere lån fra SPK med lån fra annen bank.

Mister du medlemskapet i SPK, det skjer typisk hvis du slutter i stillingen uten å gå over i pensjon, vil renten på lånet bli satt opp med 2 % poeng og eventuelt avdragsfrihet bortfaller. Dersom du mister jobben som følge av omorganisering beholder du lånet på de opprinnelige vilkår.

For mer detaljer sjekk ut http://www.spk.no/

Oppdatering 03.10.2011:

De som ikke er medlem av Statens pensjonskasse kan få et gebyrfritt boliglån i Din Bank til 3,40 %.

Én kommentar til “Billig lån til 2,716 % rente fra SPK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *