Gjør arveoppgjøret billigst

Ved arv skal staten ha sitt i form av arveavgifter selv om verdier bare flyttes fra en generasjon til en annen. Planlegges dette og gjøres mens foreldrene er i live kan en spare mye. Jeg skal ikke gå gjennom hele regelverket, men kun nevne noen triks som kan redusere utgiftene.

Du kan arve 470.000 kr fra hver av foreldrene uten å betale arveavgift. De neste 330.000 får en avgift på 6 %. Resten har avgift på 8 %. Dette gjelder for arv fra foreldre, besteforeldre og barn. Arver du noen andre er satsene 10 og 15 %

1. Gaver
Foreldrene kan gi barna gaver uten at det beregnes arveavgift. Det betyr at innbo, løsøre og penger kan gradvis overføres uten avgift. For slike avgiftsfrie gaver er det en årlig beløpsgrense på 1/2 ganger grunnbeløpet i folketrygden. For 2012 er beløpet 39608 kr. det justeres opp årlig.

2. Bo- og bruksrett.
Dersom fast eiendom som foreldrene bruker overføres tidlig til barna kan en spare mye.
Foreldrene kan beholde en rett til å bruke huset eller fritidseiendommen resten av livet. Dette reduserer avgiftsgrunnlaget betydelig. Du får størst reduksjon hvis foreldrene er unge.
En annen fordel er at eiendommen kan stige i verdi frem til foreldrene dør. Da kan det være gunstig å overføre eiendommen tidlig,

Dette fungerer bare hvis barna senere kan selge med skattefri gevinst. For bolighus, fritidshus og gårdsbruk så er det spesielle regler som gjør at det i noen tilfeller blir fritatt for skatt på gevinst.

3. Hoppe over en generasjon
Dersom hensikten med å arve ikke er at du selv skal bruke arven selv, men at dine barn skal nyte godt av den bør arven gå direkte fra dine foreldre til dine barn. Da betales arveavgift bare en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *