Ukens rapport

Første uke i 2016 var ille. Andre uke var verre. Jeg har giret opp investeringer i fond på min aksje- og fondskonto. Det forsterker effekten av alle endringer betydelig. Verdien har falt med 39,95 %. Jeg håpet i det lengste å unngå å sette inn mer penger. På onsdag var verdiene falt så mye at jeg kun kunne tåle et kursfall på 0,07 % før jeg ble overbelånt. Jeg satte inn 5000 kr på torsdag og 5000 kr på fredag. Planen var i utgangspunktet å selge fond for ca. 15.000 kr hver uke. Etter kursfallet hittil i år avventer jeg videre salg. Jeg kommer til å sette inn penger på mandag for å kjøpe mer. Jeg solgte 54,9695 andeler i Alfred Berg Indeks Classic til kurs 266,6559 6.januar. De har kurs 240,92 pr 14. januar. Jeg vet ikke hvilken kurs jeg får når jeg handler, men regner med å kunne kjøpe tilbake andeler for mindre enn jeg fikk da jeg solgte. Fondet har falt med over 11 % hittil i år. De andre fondene har falt med 7-10 %. Jeg vet ikke om bunnen er nådd, men mener det er en god kjøpsmulighet. Jeg kan risikere at kursene fortsetter å falle og at det tar lenger tid enn normalt før jeg kan selge med gevinst. Da er det bare å vente. Normalt vil slike kursfall ta seg opp igjen i løpet av noen uker eller måneder.

Avkastningen hittil i år

Aksje- og fondskonto -39,95 % (-974,69 % årlig nominell rente)
IPS -7,16 % (-174,70 % årlig nominell rente)
Totalt -14,04 % (-342,54 % årlig nominell rente)

Tallene i parentes er avkastningen hittil i år omregnet til årlig nominell rente.

Gjeldsgraden på min aksje- og fondskonto er 81,71 %. Jeg kan tåle et kursfall på 3,28 % før jeg blir overbelånt.

Transaksjoner på min aksje- og fondskonto hittil i år

Netto salg av fond kr 14 657,94
Netto innskudd kr 9.800

Fondsfordeling på min aksje og fondskonto:

Nordnet Superfondet Norge 2,1 %
DNB Global Indeks 12,9 %
KLP AksjeVerden Indeks 39,8 %
KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II 5,3 %
Alfred Berg Indeks Classic 9,8 %
Handelsbanken MSCI USA Index 13,9 %
Fidelity Singapore A-USD 16,2 %

De to øverste fondene er kjøpt med penger tjent på blogging. Jeg har valgt å holde de pengene adskilt.

Fondsfordelingen i IPS:

Alfred Berg Indeks Classic 9,4 %
Nordnet Superfondet Norge 9,2 %
DNB Global Indeks 41,3 %
KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II 19,4 %
KLP Obligasjon Global II 10,3 %
Nordea-1 European High Yield Bd BP EUR 10,4 %

Slik investerer jeg

4 kommentarer til “Ukens rapport

 1. Spørsmål – Du skriver at det er normalt at det tar seg opp igjen etter noen uker eller måneder, men det er også normalt at det med 5-10 års mellomrom kan falle gjerne 40-60% i 6-18 mnd. Vil porteføljen din kunne overleve et slikt fall? Har du mye kontant som du kan sprøyte inn på veien nedover, noe en slik strategi vil være helt avhengig av for å ikke bli utradert og tvangssolgt? Hva er strategien din hvis fallet skulle fortsette på en slik måte?

  1. Jeg får et problem hvis markedet faller 50 % over natta og blir liggende flatt i 2-3 år. Jeg vil kunne holde det gående enda lengre hvis fallet blir gradvis og det er noen oppturer etter fallet.

   Avkastningen jeg har hatt av disse investeringene er så høy at jeg kan tape hele egenkapitalen og likevel gå i pluss.

   Jeg vurderer fortløpende om jeg skal selge eller investere mer. Fordelen med fond er at det blir mindre svingninger enn enkeltaksjer. Kursene oppdateres en gang dagen. Når børsene faller tar det minst en virkedag før verdien av mine fond oppdateres. Blir jeg litt overbelånt vil jeg først få et varsel og en kort frist til i reagere. Alt dette gjør at det normalt vil være tid til å sette inn penger eller selge. Jeg utnytter heller ikke belåningsverdien fullt ut, men har en liten sikkerhetsmargin.

   Opprinnelig var planen å selge meg ut i løpet av 1. kvartal. Jeg begynte nedsalget i desember og solgte også litt tidlig i januar. Dersom markedet tar seg opp igjen så jeg kan selge med gevinst følger jeg den planen. De andeler jeg kjøper nå selger jeg hvis de går opp med 5-10 % i løpet av noen få måneder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *