Månedlige arkiver: august 2014

Nordnet feilinformerer om Investeringskonto

Investeringskonto Zero er en kapitalforsikrin der du kan investere i fond og aksjer. Du får ikke skjermingsfradrag, men får utsatt skatt til pengene tas ut.

Investeringskonto Zero vil derfor lønne seg for renteinvesteringer uansett om du har lang eller kort tidshorisont.

Dette er en påstand som står på Nordnets sider og som rent faktisk er feil. Investeringskonto har en forsikringspremie. Den er avhengig av kjønn og alder, men vil i gjennomsnitt være på 0,04 % årlig. Dette er en kostnad som gjør Investeringskonto marginalt dyrere. Fordelen av utsatt skatt vil over tid veie opp dette. men da må pengene stå inne noe tid. Setter du inn penger i et rentefond i januar og selger i desember blir du beskattet for gevinsten. I en Investeringskonto må du betale forsikringspremie og kommer derfor litt dårligere ut. Jeg anbefaler ikke Investeringskonto for penger du har tenkt å bruke de nærmeste 2-3 årene.

Forsikringspremien dekker en forsikring som betaler ut 101 % av verdiene til dine arvinger. For de som ikke har arvinger eller av andre grunner ikke synes forsikringen er nyttig blir premien bare en investeringskostnad. Det er en kostnad som gjør kortsiktige investeringer dyrere enn i en vanlig aksje og fondskonto.

Ukens rapport

Denne helgen er slutten av uken og slutten av måneden. Det er derfor naturlig å se på både uken og måneden som gikk. Jeg har begynt på min månedsoversikt for august som vil bli publisert på mandag. August har vært en dårlig måned for mine fond selv om det har vært en bedring de siste ukene. Likevel ser ut til at både totalgjelden og kredittkortgjelden er blitt redusert. Fallet på børsene har redusert bruttoformuen så mye at nettoformuen er omtrent uforandret.

Jeg sjekket min aksje og fondskonto i dag. Gjeldsgraden er 71,27 %. Jeg kan tåle et kursfall på 6,26 % før jeg blir overbelånt. Avkastningen hittil i år tilsvarer en årlig nominell rente på 20,69 %. På min IPS er avkastningen hittil i år tilsvarende 11,15 % årlig nominell rente. Jeg ligger derfor rimelig bra an. Jeg håper å kunne selge nok fondsandeler neste uke til å betale ned enda et kredittkort.

Nordnet lanserer flere Superfond

Nordnet har tidligere lansert Superfondet Norge. Det er et passivt fond som følge OBX. Fondet har ingen gebyrer ved kjøp og salg og heller ikke forvaltningshonorar.

Nordnet tilbyr nå tre andre nordiske superfond.

Nordnet Superfondet Sverige følger de 70 mest handlede selskapene på Stockholm-børsen.
Nordnet Superfondet Danmark følger de 20 mest handlede selskapene på Københavns-børsen.
Nordnet Superfondet Finland følger de 25 mest handlede aksjene på Helsinki-børsen.

Dette er alle passive fond uten forvaltningshonorar og uten gebyr ved kjøp og salg. Fondene omsettes i lokal valuta. Ved veksling legger Nordnet til 0,25 % på valutakursen. Fondene er langt billigere enn aktivt forvaltede fond.

Les mer på Nettsidene til Nordnet.

Planen fremover

Utover høsten kommer jeg til å fortsette å oppdatere bloggen hyppig. Det vil forhåpentligvis komme flere sponsede innlegg, Inntekter fra bloggene vil først bli satt av til å dekke kostnader. Inntekter utover det vil bli investert i fond. Det kommer ellers ikke til å bli foretatt store investeringer i fond. Jeg håper at jeg på mandag i neste uke kan selge fondsandeler til å betale ned enda et kredittkort. Så er planen at jeg utover høsten fortsetter å ta ut avkastning for nedbetaling av kredittkort. Jeg har en for høy andel av investeringene i DNB Telecom og kommer til å gradvis selge meg ned. Jeg kommer også til å fortsette å betale ned kredittkortgjeld i følge min plan. Jeg har brukt planen før og vet den fungerer.

Kan rentene forutse børskrakk?

Det finnes teoretisk og empirisk grunnlag for at utviklingen i renten sier noe om når en bør gå ut og inn av aksjemarkedet. En tar utgangspunkt i forholdet mellom kortsiktig og langsiktig rente. I en normalsituasjon vil de lange rentene være høyere enn kortsiktig rente. Obligasjoner med lang løpetid er mer følsom for renteendringer. Dette kompenseres ved at renten er litt høyere. Teorien er at hvis de korte rentene er høyere enn de langsiktige er det et rødt flagg. Det er ofte et resultat av at myndighetene strammer inn pengepolitikken for å kjøle ned økonomien, med den konsekvens at kursene faller og i verste fall blir det et krakk. Dette er forklart i detalj på Magma.

Dersom en i perioden 1985-2010 hadde fulgt dette konsekvent og gått ut av markedet når kortsiktige renter er høyere enn langsiktige og inn igjen når det snur ville en fått 6 ganger så høy avkastning. Modellen som blir beskrevet er åpenbart ikke presis nok. Skulle en følge den slavisk ville en solgt seg ut før kursene når høyeste punkt og kjøpt seg inn igjen senere enn det som er optimalt. Men det er en interessant teori som jeg åpenbart bør bruke mer tid på å sette meg inn i.

Alt ser lysere ut

Utviklingen på børsene så langt denne uken ser bra ut. Det kan virke som om nedgangen har snudd. oppgangen i forige uke ser ut til å fortsette. For eventuelle nye lesere så har jeg investert i fond som er giret opp. Jeg har utnyttet kredittgrensen maksimalt. Det betyr at økt egenkapital ikke kan gires opp. Jeg tar derfor ut avkastningen og bruker den til nedbetaling av kredittkortgjeld. Jeg håper å kunne bli kvitt et kredittkort til i september. Det kunne jeg ha gjort nå, men da får jeg lite egenkapital igjen på min aksje og fondskonto. For å være sikker på at kursfall ikke fører til at jeg blir overbelånt har jeg en sikkerhetsmargin. Det er hele tiden en vurderingssak hvor stor den må være. Den bør holdes på et minimum fordi pengene heller bør brukes til reduksjon av kredittkortgjeld. Den bør ikke være så liten at jeg må sette inn penger å dagen for å unngå overbelåning med ekstra renter, purringer, gebyrer og i verste fall tvangssalg.

I min IPS holder jeg på med å bytte fond. Skagen Global byttes til DNB Global Indeks og Skagen Kon-Tiki byttes til KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II. Det gjøres for å få ned forvaltningshonoraret.

Vurderer endring i min IPS

Jeg har en del av min IPS i Skagenfond. Det er fond som har gitt god avkastning, men som kanskje ikke er de billigste fond. Jeg har derfor sett om jeg finner andre fond med samme investeringsprofil og lavere forvaltningshonorar.

Skagen Global ser ut til å følge MSCI World Value indeksen forholdsvis tett, lit i underkant de siste årene. Et alternativ kan da være å finne et indeksfond som følger MSCI World Value indeksen. DNB Global Indeks følger den indeksen tett. De har 5 stjerner i Morningstar og et forvaltningshonorar på 0,3 %. Den årlige avkastning siste 3 år er 17,4 %. (Skagen Global 15,1 %). Fondet ble etabler 24. september 2010 så vi har ingen 5 års historie. Men siden det følger en indeks vet man likevel hva man får. DNB Global Indeks ser ut til å være et godt alternativ til Skagen Global.

SKAGEN Kon-Tiki A følger i grove trekk MSCI Emerging Markets. Avviket er likevel så stort at risikoen og avkastningen vil bli en annen ved å velge et indeksfond. KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II er et alternativ. Det følger indeksen slavisk og vil derfor ha en litt annen utvikling og risiko enn SKAGEN Kon-Tiki A. Forvaltningshonoraret er på 0,3 % SKAGEN Kon-Tiki A har forvaltningshonorar fra 1-4 % avhengig av resultat. Selv om disse fondene ikke er helt like tviler jeg på om SKAGEN Kon-Tiki A over tid gir en meravkastning som dekker det høye forvaltningshonoraret.

Jeg har tidligere omtalt undersøkelser som konkluderer med at indeksfond er et fornuftig valg og jeg er derfor fristet til å flytte.

Se min oversikt over indeksfond.

Høye forvaltningshonorar i Skagenfond

Nordnet tilbyr nå alle Skagenfondene. Det er en fordel å få flere fond å velge mellom. Men skagenfondene er ikke nødvendigvis de billigste. Nordnet er ikke flinke nok til å forklare hvordan gebyrene fastsettes. Alle Skagenfondene har forvaltningshonorar. Aksjefondene har i tillegg et variabelt honorar. Jeg har satt opp en liste her.

SKAGEN Vekst A:

Fast  forvaltningshonorar er 1 % p.a. I tillegg er det variabelt forvaltningshonorar. Dersom fondet har mer enn 6 % avkastning blir det et ekstra gebyr på en tidel av denne meravkastningen.

SKAGEN Global A:

Fast årlig forvaltningshonorar er 1 % p.a. I tillegg er det et variabelt forvaltningshonorar. Dersom fondet gjør det bedre enn referanseindeksen MSCI All Country World daily total return net $ blir det belastet gebyr på en tidel av denne meravkastningen. Det gjelder også ved negativ avkastning.

SKAGEN Kon-Tiki A:

Fast årlig forvaltningshonorar er 2 % p.a. I tillegg er det et variabelt forvaltningshonorar. Dersom fondet gjør det bedre enn referanseindeksen MSCI Emerging Markets Index Daily Traded Net Total Return blir det belastet gebyr på en tidel av denne meravkastningen. Forvaltningshonorar pr år blir uansett ikke høyere enn 4 %. Dersom fondet gjør det dårligere enn indeksen reduseres forvaltningshonoraret med en tidel av underutviklingen. Forvaltningshonorar pr år blir uansett ikke lavere enn 1 prosent.

SKAGEN m2 A

Fast årlig forvaltningshonorar er 1,5 prosent. I tillegg er det et variabelt forvaltningshonorar. Dersom fondet gjør det bedre enn referanseindeksen MSCI ACWI Real Estate IMI blir det belastet gebyr på en tidel av denne meravkastningen Forvaltningshonorar pr år blir uansett ikke høyere enn 3 prosent. Dersom fondet gjør det dårligere enn indeksen reduseres forvaltningshonoraret med en tidel av underutviklingen. Forvaltningshonorar pr år blir uansett ikke lavere enn 0,75 prosent.

Informasjonen er hentet fra nettsidene til Skagenfondene.

Som jeg har beskrevet tidligere har jeg investert i Skagenfond i IPS. Jeg har supplert med andre fond delvis for å få lavere kostnader og for å få litt mindre globalt fokus.

Sjekk ut min oversikt over indeksfond.

Ukens rapport

Jeg har gitt løpende oppdateringer om mine investeringer. Nå ser det ut til at det mest kritiske er over. Jeg mener derfor en ukentlig rapport bør være tilstrekkelig.

Jeg sjekket min aksje og fondskonto i dag. Gjeldsgraden er 71,95 %. Jeg kan tåle et kursfall på 5,38 % før jeg blir overbelånt. Avkastningen hittil i år tilsvarer en årlig nominell rente på 16,04 %. På min IPS er avkastningen hittil i år tilsvarende 10,80 % årlig nominell rente. Fallet på børsene på fredag vil ikke gi utslag på mine fond før jeg sjekker tirsdag morgen. Kursfallet på fredag er uansett mindre en oppgangen de siste dagene. Jeg ligger derfor rimelig bra an. Fallet på børsene har ført til at jeg ligger an til å få en nedgang i netto formuen i august. Likevel ser det ut til at jeg klarer redusere gjelden noe i august. Jeg håper virkelig kursene tar seg opp slik at jeg kan fortsette med rask nedbetaling av kredittkortgjelden.

Oppgang i mine fond

Siden jeg har belånt mine fondsinvesteringer er jeg helt avhengig av å ha nok egenkapital. Etter de siste ukers kursfall er egenkapitalen redusert ned mot det minimum jeg må ha. Jeg sjekker kontoen hver dag for å se om jeg må overføre penger. De har vært en klar bedring de siste dagene og det ser ut til at jeg ikke tenger tappe kredittkort for å ha nok egenkapital.

Jeg sjekket min aksje og fondskonto i dag tidlig. Gjeldsgraden er 72,16 %. Jeg kan tåle et kursfall på 5,08 % før jeg blir overbelånt. Avkastningen hittil i år tilsvarer en årlig nominell rente på 14,50 %. På min IPS er avkastningen hittil i år tilsvarende 10,58 % årlig nominell rente. Nå ser det ut til at det går bedre. Fortsetter oppgangen blir det ikke lenge til jeg kan ta ut penger for å redusere kredittkortgjelden. En økning i egenkapitalen kommer jeg ikke til å bruke til å kjøpe fond. Det får jeg ikke gjort fordi jeg har utnyttet kredittgrensen på min aksje og fondskonto maksimalt. Jeg har uansett for mye gjeld totalt. Jeg jobber nå i 80 % stilling og håper å bli kvitt kredittkortgjelden slik at jeg kan gå ned til 60 % om noen år.