Månedlige arkiver: oktober 2014

Ting normaliserer seg

Verdien av fondene mine har økt mye i det siste. Jeg måtte flytte penger over fra kredittkort flere ganger for å unngå overbelåning. Dette for å unngå tvangssalg av fond. Nå har verdiene økt såpas mye at jeg kan føre penger tilbake. Dette gjøres ved å øke belåningen på Nordnetkontoen. Jeg betalte inn et kredittkort i forrige uke og nå blir enda et nedbetalt. Det er dermed ikke mye igjen før jeg er tilbake der jeg var før denne nedturen startet. Jeg regner med at kredittgrensa hos Nordnet blir utnyttet fullt ut i løpet av neste uke. Fortsetter verdiøkningen utover høsten kommer jeg til å forsikte selge andeler for å kunne bruke noe av avkastningen til å betale kredittkort. Jeg kommer til å holde en høy gjeldsgrad hos Nordnet, men vil passe på å ha noe marging så jeg kan tåle kursfall. Problemet er at egenkapitalen kunne vært brukt til å nedbetale kredittkortgjeld og er dermed svært dyr. Jeg må derfor balansere hensynet til å ha minst mulig egenkapital mot hensynet til å unngå overbelåning. Til tross for turbulensen den siste tiden mener jeg at det å gire opp investeringer i fond er fornuftig. 2013 var et eksepsjonelt godt år og jeg fikk en avkastning tilsvarende en årlig nominell rente på 145,4 % av egenkapitalen. Avkastningen kan ligge betydelig under dette og likevel være svært god.

Ukens rapport

Oktober startet med kraftig kursfall. Dette kommer i tillegg til at jeg har tapt penger i august og september.  Nedturen snudde i slutten av forrige uke. Jeg håper det verste er over og at jeg får en positiv utvikling fortsatt utover høsten. Hittil i oktober har jeg fått en avkastning som tilsvarer en årlig nominell rente på -101,87 %.

Jeg sjekket min aksje og fondskonto i dag. Gjeldsgraden er 67,77 %. Jeg kan tåle et kursfall på 12,89 % før jeg blir overbelånt. Avkastningen hittil i år tilsvarer en årlig nominell rente på 5,3 %. Siden egenkapitalen kunne vært brukt til å redusere kredittkortgjelden så går jeg egentlig med tap. Jeg kommer til å gradvis øke gjeldsgraden for å få penger til betale kredittkortgjeld. På min IPS er avkastningen hittil i oktober tilsvarende -17,52 % årlig nominell rente og hittil i år tilsvarende 7,11 % årlig nominell rente. Jeg ligger dermed an til å komme opp i 1 million før jeg blir pensjonist. Da har jeg lagt til grunn 15.000 kr i årlig innskudd.

Pengene strømmer inn

Nå i oktober har bloggene faktisk gitt noe penger. Jeg har fått en utbetaling fra Adsense og fått vervepremie fra YX Visa. Bloggene har ikke gitt det helt store overskuddet, men alle monner drar. Hittil i år har bloggene gitt 4500 kr i overskudd. Det er ikke spesielt mye, men en fremgang i forhold til 2013. Overskuddet fra bloggene  investeres i fond som nå er kommet opp i totalt 27.000 kr. De fondene har gitt 1139 kr i avkastning hittil i år. Dette er selvfølgelig på et nivå der en bare kan si at alle monner drar, men jeg er ikke i tvil om at disse inntektene vil øke fremover.

Det går faktisk bedre nå

Jeg har hatt litt mye stress den siste tiden med fallende børser. Hovedgrunnen er at jeg har giret opp mine aksjefond. Egenkapitalen kunne vært brukt til å redusere kredittkortgjeld. Jeg må derfor ha høy avkastning for at dette skal være lønnsomt. I deler av året har egenkapitalen gitt en avkastning som er høyere enn det jeg ville fått om jeg heller betalte ned kredittkort. Men så snudde det og avkastningen sank. Først ble avkastningen lavere enn rentekostnaden på kredittkortene og så falt den så den ble negativ. Nå har dette snudd. Da jeg sjekket aksje og fondskontoen i dag så var avkastningen på egenkapitalen hittil i år tilsvarende 0,00 % årlig nominell rente. Tar en hensyn til alternativ kostnaden på egenkapitalen som 30.09.2014 var 23,37 % effektiv rente så blir det tap. Men det er likevel et viktig skritt i riktig retning. Jeg har en gjeldsgrad på 68,16 % og kan tåle et kursfall på 12,38 % før jeg blir overbelånt. Jeg kommer derfor til gradvis å øke belåningen slik at jeg får ut noe penger til nedbetaling av gjeld. Selv om det kan se ut som det verste er over så vil jeg ha noe mer egenkapital enn nødvendig. Det kan fremdeles være turbulent. Selv om markedet skulle gå opp utover høsten slik jeg regner med vil ikke det skje i en rett linje. Det er derfor greit å ha noe margin.

Siste justeringer av porteføljen

Jeg har nå lagt inn en bytteordre på min Nordnetkonto. Handelsbanken Bærekraftig Energi med belåningsgrad 70 % byttes med Franklin Biotechnology Disc A Acc $ som har 80 % belåningsgrad. Det gjør det lettere å ta ut penger til å betjene gjeld.Jjeg måtte midlertidig overføre penger fra kredittkort i forrige uke da et fond i en kort periode var borte fra kontoen. Dette var en kort periode da to fond ble slått sammen. Det er nå ordnet og i morgen føres penger tilbake til min bankkonto. Da blir kredittkortet nedbetalt. Ellers har jeg ingen planer om andre store endringer. Jeg kommer til å følge min fastsatte plan. Jeg kommer til å ha kun den egenkapital som trengs for å utnytte kredittgrensa maksimalt. Blir egenkapitalen høyere en nødvendig tar jeg ut det overskytende. Det betyr at når kredittgrensa er nådd må jeg selge andeler for å holde egenkapitalen nede på et minimum hvis kursene stiger.

Ukens rapport

Oktober har vært preget av kraftig kursfall. Dette kommer i tillegg til at jeg har tapt penger i august og september.  Hittil i oktober har jeg fått en avkastning som tilsvarer en årlig nominell rente på -557,73 %. To fond ble slått sammen til et og da var det en periode mye penger var borte fra kontoen min. Jeg fikk mail om at jeg var overbelånt og valgte å sette inn mer penger. Nå er dette rettet så jeg begynner å føre penger tilbake i neste uke.

Jeg sjekket min aksje og fondskonto i dag. Gjeldsgraden er 64,43 %. Jeg kan tåle et kursfall på 16,91 % før jeg blir overbelånt. Avkastningen hittil i år tilsvarer en årlig nominell rente på -18,69 %.  Jeg håper avkastningen tar seg opp utover høsten slik at jeg går med overskudd. På min IPS er avkastningen hittil i oktober tilsvarende -93,78 % årlig nominell rente og hittil i år tilsvarende 2,70 % årlig nominell rente. Skal jeg klare å komme opp i 1 million før jeg blir pensjonist må jeg ha en avkastning på over 7 %. Da har jeg lagt til grunn 15.000 kr i årlig innskudd. Det er ikke foreslått noen økning av dette taket i forslag til statsbudsjett for 2015.

Oslo børs ned 2,64 %

Oslo børs sluttet med nedgang på 2,64 % i dag. Indeksen ligger nå 2,92 % lavere enn ved nyttår. Det er ned 15,58 % i forhold til årsbeste. Dette er en kraftig nedgang. Men børsene steg mye i 2013 slik at dette fremdeles er et høyt nivå. Jeg vet ikke om bunnen er nådd, men mener at det kan være gunstig for en langsiktig investor å gå forsiktig inn nå. Det er vanskelig å treffe bunnen. Men du trenger ikke treffe bunnen for å øke avkastningen. Du kan øke avkastningen ved å kjøpe litt mer når kursene er relativt lave. Det blir pekt på uroen i forholdet Ukraina/Russland som en forklaring. Det er ikke noe som løses over natta, men det blir ikke en permanent tilstand. Kutt i gassleveringer til Europa vil ikke nødvendigvis slå negativt ut for en oljenasjon som Norge. Frykten for ebola kan kanskje slå negativt ut for reise og turisme, men det er heller ikke noe som blir permanent. Jeg utelukker ikke at problemene kan fortsette en tid, men det går over. Skal man gå inn nå må en bestemme seg for å holde på investeringene til det er over og tåle å se at kursene eventuelt fortsetter å falle.

Endringer i min portefølje

Jeg har nå flytte noen andeler fra DNB Telecom til Fidelity Switzerland A-CHF slik at de fondene nå er like store. Handelsbanken Ny Energi som jeg hadde belånt er slått sammen med Handelsbanken Bærekraftig Energi som ikke kan belånes. Jeg kommer derfor til å bytte til et annet bransjefond, sannsynligvis Franklin Biotechnology Disc A Acc $. Jeg har blitt nødt til å sette inn mer penger for å hindre overbelåning etter de siste dagers kursfall. Det skal mye til for at jeg i år vil få en avkastning på egenkapitalen som er høyere enn det jeg ville ha spart i renter om jeg hadde brukt den til nedbetaling av kredittkortgjeld. Jeg må også bruke denne muligheten til å kjøpe for å få opp avkastningen. Jeg har kjøpt noe og kommer til å fortsette å gå gradvis inn til markedet eventuelt tar seg opp. Jeg kommer uansett ikke til å ha mer penger investert enn nødvendig for å utnytte kredittgrensen maksimalt.

Statsbudsjettet for 2015

Forslaget til statsbudsjett er virkelig trist. De går riktig vei, men det blir lite skattelette for folk flest. Det er foreslått å redusere formueskatten til 0,75 %. Fribeløpet er foreslått økt til 1.200.000 Denne reduksjonen spiser opp så mye av skattelettelsene at det ikke blir noen merkbar reduksjon i skatt på inntekt.

Lønnsmottakere og næringsdrivende får trygdeavgiften redusert med 0,1 prosent poeng. Det betyr 400 kr i mindre skatt på en lønn på 400.000. Person fradraget justeres opp i forhold til forventet lønnsvekst. Taket på minstefradraget økes med 1000 kr utover vanlig lønnsvekst. Grensen for toppskatt økes med 7500 kr utover forventet lønnsvekst. Grensen for toppskatt med høy sats justeres opp med forventet lønnsvekst. Dersom du får vanlig lønnsøkning i 2015 vil du betale omtrent samme andel av lønna i skatt som tidligere, med kun marginal forskjell. Grensen for IPS og BSU holdes uendret. Dette var virkelig et trist og skuffende forslag. Noen studenter og andre unge kan glede seg over at frikortgrensa økes med 25 %. Men det er aktuelt kun i en kort del av livet. Redusert registreringsavgift på biler og redusert engangsavgift på motorsykler og snøscootere er ikke noe folk flest merker til daglig. Bensinavgiften holdes på samme nivå uten å øke i takt med inflasjonen. Det er reelt sett en nedgang. Årsavgiften på campingvogner fjernes.  Det er kjekt for de som slipper å betale, men det monner ikke. De som vil studere forslaget i detalj kan gjøre det på http://www.statsbudsjettet.no/Statsbudsjettet-2015/ Der finner du også forslag til nye skatte og avgiftssatser.

Høyre og Fremskrittspartiet har ikke flertall og må derfor samarbeide med i første omgang Venstre og KrF. Det endelige forslaget vil nok bli flyttet mot sentrum og da blir det enda verre. Jeg kommer selvfølgelig tilbake med mer detaljer når det foreligger et vedtak.

 

Ukens rapport

Oktober har vært preget av kraftig kursfall. Dette kommer i tillegg til at jeg har tapt penger i august og september.  Hittil i oktober har jeg fått en avkastning som tilsvarer en årlig nominell rente på -570,11 %. På torsdag valgte jeg å sette inn mer penger for å unngå å bli overbelånt.

Jeg sjekket min aksje og fondskonto i dag. Gjeldsgraden er 74 %. Jeg kan tåle et kursfall på 2,91 % før jeg blir overbelånt. Avkastningen hittil i år tilsvarer en årlig nominell rente på -4,22 %.  Jeg håper avkastningen tar seg opp utover høsten slik at jeg går med overskudd. På min IPS er avkastningen hittil i oktober tilsvarende -89,92 % årlig nominell rente og hittil i år tilsvarende 5,58 % årlig nominell rente. Skal jeg klare å komme opp i 1 million før jeg blir pensjonist må jeg ha en avkastning på over 7 %. Da har jeg lagt til grunn 15.000 kr i årlig innskudd. Det er ikke foreslått noen økning av dette taket i forslag til statsbudsjett for 2015.