Passiv inntekt krever aktiv innsats

Mange drømmer om å leve av passiv inntekt. De ser gjerne for seg et liv der de har en formue som er så stor at den genererer en passiv inntekt gøy nok til å leve av. Da slipper en å arbeide og kan bruke tiden til det en vil. Det høres ut som en drøm. For mange er det bare drømmerier. Men noen forsøker å virkeliggjøre drømmen. Det finnes nok av nettsider og bøker som forteller om hvordan en kan generere passiv inntekt. Dette er drømmeselgere. Det er selvfølgelig mulig å tjene penger på noe annet enn en vanlig jobb. Det er imidlertid slik at mye av det som blir omtalt som passiv inntekt krever så mye arbeidsinnsats at begrepet passiv inntekt blir helt meningsløst. Man kan ha penger i banken og få renteinntekter eller man kan investere i aksjer som betaler utbytte. Men ellers så finnes det lite som gir penger uten aktiv innsats.

Utleievirksomhet

Det å leie ut en eller flere leiligheter blir ofte fremstilt som passiv inntekt. Det er feil. Utleievirksomhet er næringsvirksomhet. Du får ikke penger uten å jobbe for det. Skal overskuddet bli stort nok til å leve av må du ha flere utleieenheter. Du må markedsføre leilighetene, ha visning vurdere potensielle leietakere, forhandle og skrive kontrakt. Du må vedlikeholde leilighetene eller skaffe håndverkere når det trengs, finne håndverkere, sjekke ut rykte de har, gjøre avtaler, inspisere arbeidet og eventuelt protestere. Dette krever hardt arbeid. Du må selvfølgelig være tilgjengelig for leietakere dersom de har klager. Du må kanskje rette opp feil og mangler og diskutere hvem som skal betale for hva. Betaler ikke leietaker husleie i tide må du håndtere det og eventuelt gå til utkastelse. Uansett så taper du penger når leietaker ikke betaler i tide. Du må i verste fall ta opp kortsiktige lån for å dekke dine løpende utgifter. Det vil også kunne finne sted tvister som må løses ved forhandlinger eller via rettsapparatet. Det kan også finne sted ren svindel der leietakeren leier ut leiligheten ulovlig, tar depositum og forskuddsbetaling for deretter å forsvinne. Dette må du være forberedt på og kunne ta deg av når slike ting inntreffer. Jeg sier ikke at utleie er en dårlig forretnings ide. Jeg vil bare påpeke at utleie er næringsvirksomhet. Det er ikke passiv inntekt.

Blogging

Vi har sett reklamen som sier «tjen penger mens du sover». Det er mulig at pengene tikker inn mens du sover, men arbeidet må du gjøre når du er våken.
Du må finne ut hvor du vil ha bloggen, velge mellom gratisblogg eller betalt webhotell. Så må du velge formater og maler. Når det er gjort er det å skrive poster og legge til bilder og grafikk. Kanskje må du lære mer teknologi. Skal du bruke WordPress så må du kanskje lære det. Kan du lite om design så må du kanskje lære det også. Du må sette deg inn i avtalevilkår, lover og regler. Du må finne ut hvor du kan hente bilder og annet materiale og sette deg inn i vilkårene for bruk. Du må skaffe inntekter til bloggen. Du må skaffe sponsorer eller annonsører og vurdere hvilke annonsører du ønsker, så kommer alt arbeidet med å få lesere til bloggen. Du må spre budskapet der det er mulig. Det viktigste av alt er å levere nye artikler av høy kvalitet kontinuerlig. Alt dette er arbeid som må følges opp hele tiden. Bare noe så enkelt som rettskriving er tidkrevende. Skal du tjene penger på blogging krever det en aktiv innsats. Det er ikke passiv inntekt.

Royalty

Skriver man e-bøker eller vanlige bøker kan en tjene penger når folk kjøper boken eller laster den ned. Men du må da først produsere verket, få det publisert og så foreta markedsføring. Dette krever selvfølgelig en aktiv innsats. En bok vil etter en stund ikke selge like mye og du må da bruke mer tid på markedsføring og til slutt skrive en ny en. Det er en kontinuerlig jobb.

Noen ord til slutt

Det er godt mulig at inntekter fra denne type virksomhet blir så lønnsom at du kan leve av det. Det er også mulig at du kan få noe mer interessant å holde på med enn en vanlig jobb.
For noen vil disse aktivitetene være så lønnsomt at de får mer fritid. Men å kalle slikt for passiv inntekt blir feil.

Vil du ha arbeidsfrie inntekter må du jobbe hardt for det.

Problemfri utleie.
Få skattefrie leieinntekter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *