Månedlige arkiver: mars 2012

Mars har vært en god måned

Jeg har nå begynt på min månedlige gjennomgang av formue og gjeld. Jeg har laget et regneark der jeg fører inn tallene hver måned.

Beløp som er investert i fond har gått opp med 2,84 %. Dette er summen av verdiøkning og nye investeringer. Bruttoformuen totalt har økt med 2,71 %. Gjelden har blitt redusert med 1,1 %. Jeg har også refinansiert deler av gjelden slik at rentekostnadene er redusert. Nettoformuen har økt med 2,1 %.

Det mest gledelige er utviklingen av inntekter fra bloggen. Ved utgangen av februar kom jeg over beløpsgrensa for utbetaling. Min første utbetaling fra Adsense er nå på konto. Når jeg sjekker Adsensekontoen ser jeg to positive trekk. Inntekten er nå så høy at jeg ligger an til å få 2-3 utbetalinger i året. Tatt i betraktning at det tok 15 måneder å tjene nok til første utbetaling er dette en klar bedring. Jeg ser også at inntektene i mars var høyere enn noen gang. Det går rette veien selv om det ennå er langt igjen.

Tjene penger på internett

Sparetips for påsken

Det er lett nå i påsken å glemme å bruke penger fornuftig. Du får ingen dårlig påske av å være prisbevisst.

Kjøp snop i dagligvareforretning
Dette er elementært, men fort å glemme. Kjøper du i kiosken, på bensinstasjonen, på toget eller flyplassen blir det dyrt.

Bruk biblioteket
Jeg har tidligere nevnt fordelen med å bruke biblioteket. Det å kjøpe bøker bare for å ha noe å lese på toget eller på hytta koster unødvendig mye penger. Biblioteket har et så stort utvalg at de fleste vil finne noe de liker.

Sjekk gjerne ut Krimboka, som er min blogg der jeg skriver litt synsing om bøker og forfattere.

Hold fartsgrensene
Det er mye politi ute på veiene. Bøtene er høye. Ulykker koster enda mer. Ta det med ro. Du har ferie.

Coopmedlemmer får 35 øre rabatt pr liter hos Esso

De som er medlem av Coop får nå 35 øre i rabatt ved kjøp av drivstoff hos Esso. Dette er 5 øre mer enn ved å bruke Esso Mastercard. Det eneste kravet er at du er Coopmedlem. Rabatten utbetales en gang i året. Du får den uansett om du betaler kontant eller med bankkort, så lenge du også bruker medlemskortet. Du får også rabatt ved bruk av Coop Mastercard eller et kombinert Visa betalings- og medlemskort.

Sjekk ut kredittkort som gir rabatter.

Hvor går det europeiske finansmarkedet?

Jeg kan ikke spå, men vil likevel gjøre meg noen tanker. Krisen i det europeiske bank og obligasjonsmarked er ikke over. Det har nå den siste tiden gått mye bedre ganske enkelt fordi EU pøser inn mer penger. Ekspertene er stort sett enige om at dette ikke kan fortsette. Det må kuttes i offentlige budsjetter og skattene må økes. Dette vil kunne skape problemer. Økningen en har sett på børsene det siste halve året har vært så stor at noen mener vi er i ferd med å se en boble som brister. Det som er helt sikkert er at vi går usikre tider i møte. Like sikkert er det at dette vil gå over. EU har satt i verk tiltak og kommer til å fortsette med å tvinge igjennom endringer. Skulle det komme en ny finanskrise med påfølgende børskrakk vil også den gå over. Du kan velge å vente med å investere til det kommer et nytt krakk. Det kan bli lenge å vente spesielt dersom det ikke kommer noe nytt krakk. Du kan også velge å gå inn i markedet nå og bestemme deg for at ved et eventuelt nytt krakk skal du ikke selge deg ut. Dette forutsetter at du har tilstrekkelig med inntekter og likvide midler til å klare deg gjennom et børskrakk uten å selge på bunn.
Jeg vil gå for den siste strategien. Skal man tjene penger må man inn på verdipapirmarkedet. Ved å utsette investeringene går du glipp av mye avkastning. Det å vente på et perfekt tidspunkt kan føre til at pengene blir i markedet så kort tid at avkastningen blir mye lavere. Et krakk er egentlig ikke noe uoverkommelig problem hvis du ikke er avhengig av å selge på bunn. En fast spareavtale er et greit alternativ. Du bør også spare i bank eller et norsk obligasjonsfond. Da har du midler å bruke til uforutsette eller planlagte utgifter selv om markedet stuper. Du kan også bruke likvide midler til å foreta ekstra investeringer dersom markedet stuper.

Jeg kikket på Nordnets oversikt over fond i finanskategorien. Jeg valgte ut DNB Finans. Fondet har 4 stjerner. Kan vise til gode resultater. Det har et lavt forvaltningshonorar på 1,2 %. Risikoen er riktignok svært høy, men det er prisen man må betale. Fondet investerer innen bank, forsikring og eiendom hovedsakelig i Vest-Europa utenom Eurosonen. Jeg kommer til å investere noe av inntektene fra denne bloggen. Da blir inntekter fra bloggen fordelt mellom DNB Finans og DNB Nordic Technology, som jeg har omtalt tidligere.

Investering i DNB Nordic Technology

Nå har jeg investert i et, for meg, nytt aksjefond. DNB Nordic Technology er et 5 stjernesfond. Det kan vise til god avkastning. 33 % årlig de siste 3 år. 20,6 % siste 6 måneder og 13,8 % hittil i år. Risikoen er høy. Standardavvik siste 3 år på 21,01 %, noe som forklarer den relativt høye avkastningen. Forvaltningshonoraret er på 1,5 %. Det er lavere en f.eks. Odinfondene. Jeg har tidligere ikke investert i et bransjefond. Jeg kan ennå huske dotcom boblen som sprakk, men tror det kan unngås ved å ganske enkelt ikke selge ut på bunn. Pengene jeg har investert er penger tjent på bloggen og dermed ikke penger jeg er avhengig av for å dekke mine nødvendige utgifter. Jeg har foreløpig investert 300 kr og vil fortsette å investere deler av inntjeningen på denne bloggen. Fondets navn er noe misvisende da de kan investere inntil 100 % globalt. Den teknologiske utviklingen og etterspørselen øker stadig mer enn det folk antar, noe som gjør at prisene på aksjer dermed blir liggende etter slik at det bør være gode muligheter til en positiv utvikling.

Aksjehandel på nett

Dersom du handler aksjer og andre verdipapirer på nett er lav kurtasje viktig for å spare penger.

Skandiabanken tilbyr aksjehandel med en kurtasje på 0,05 %. Minimum 49 kr. Det gjør det billig for de som handler ofte med små beløp. De har også et øvre tak på 250 kr på kurtasjen. Renten på belåning av verdipapirer er 4,75 %.

Nordnet har 0,05 % i kurtasje. Minimum kr 95. De som handler mye kan få det enda billigere. Handler du ofte for små beløp kan du velge en kurtasje på 0,1 %. Minimum kr 39. Da får du dårligere rente på innskudd og belåning. Du kan belåne aksjer og verdipapirer. Standard rentesats er 6,8 %
De tilbyr gebyrfri IPA og IPS. De tilbyr Investeringskonto Zero. Det er et forsikringsprodukt der pengene du setter inn kan investeres i aksjer, aksjefond og andre verdipapirer. Du betaler vanlig kurtasje ved aksjehandel. De fleste fond kan handles gebyrfritt. Du må betale en forsikringspremie på 0,04 % årlig. Eller så er det ingen kostnader. Gevinsten skattlegges først når pengene tas ut.

Netfonds har kurtasje på 0,05 % minimum kr 49. De tilbyr alle typer verdipapirer og fond. De har også en Investeringskonto med en årlig avgift på 0,1 %. Dersom du eier aksjer kan du låne dem ut og få 4,5 % årlig rente. En genial ordning for de som har tenkt å sitte på aksjer over tid. Du vil da over tid få en verdiøkning på aksjene. I tillegg tjener du renter i de periodene aksjene er utlånt.

Belåning av aksjer gir høyere avkastning

En enkel måte å øke avkastningen på aksjeinvesteringer er å belåne de aksjene man har og kjøpe nye aksjer. En forutsetning for dette er selvfølgelig at en får en god rente og unngår elementære feil med investeringene. Risikoen ved investeringen vil øke betraktelig. Det er prisen man må betale for høyere avkastning.

Et eksempel:
Du har 100.000 å investere.
Du låner 200.000 til 7 % rente
De 300.000 du har investert øker med 8 % på ett år.
Det betyr at etter et år er investeringene verdt 324.0000 mens gjelden har vokst til 214.000
Egenkapitalen har dermed vokst til 110.000 kr på et år.. Med 6 % rente på gjelden ville egenkapitalen ha vokst til 112,000

Det er derfor temmelig åpenbart at det avgjørende er rentenivået. Du må ha lavest mulig rente.

Legger vi til grunn en mer optimistisk avkastning på 15 % i året i 10 år vil du med en effektiv rente på 7 % sitte igjen med en egenkapital på 820.237. Med en effektiv rente på 6 % vil egenkapitalen ha vokst til 855.498 kr

Dette er optimistisk, men ikke umulig. Før finanskrisen var det helt vanlig at aksjefond kunne vise til 15-20 % årlig avkastning over periode på 10,15 eller sågar 20 år.

En mer konservativ strategi kan være å investere i et indeksfond som følger Oslo Børs, eventuelt en ETF som følger OBX indeksen. Ha 10 års tidsplan. Bestem deg for at dersom det skjer et nytt børskrakk så bruker du investeringen som egenkapital og kjøper dobbelt så mange andeler som det du allerede har. Bestem deg også for å selge disse ekstra andelene etter f.eks. 6 måneder. 1. kvartal er gjerne et godt tidspunkt å selge. Betal ned lånet. Plasser resten i et obligasjonsfond. Vent på neste krakk og gjenta dette. Bruk gjerne obligasjonsfondet som ekstra egenkapital.

Et børskrakk vil typisk innebære et fall på mer en 20 % over kort tid. Det tar normalt ikke så mange måneder før kursene er oppe på et normalt nivå. Det som er viktig med en slik strategi er at du lover deg selv at ekstrainvesteringene skal selges ut f. eks i januar/februar. Du må da tåle å se at kursene kanskje fortsetter å øke etter at du har solgt deg ut. Lov deg selv å ikke angre på at du fulgte planen.

Det kan selvfølgelig hende det ikke blir noe børskrakk de neste 10 årene da vil den investeringen du foretar i dag øke med 10-15 % årlig over 10 år. Det er kanskje til å leve med.

Nordnet tilbyr belåning av aksjer og fond. Standard kunder får en effektiv rente på 6,8 %. De beste kundene får en effektiv rente på 6,06 %.& Skandiabanken har lavere effektiv rente på 4,75 %& og litt lavere belåningsgrad. De tilbyr ikke belåning av fond. Belåning av ETF bør derfor gjøres hos Skandiabanken. Belåning av indeksfond gjør du hos Nordnet.

Fordelen med å investere i indeksfond eller ETF er at du får redusert risiko og samtidig lave kostnader. Skal du kjøpe enkeltaksjer må du spre investeringen på flere selskaper. Da må du betale kurtasje for hvert kjøp og salg. Noe som fort kan bli dyrt på små beløp. Du må hele tiden justere porteføljen som følge av ulik kursutvikling dersom du ønsker en indeksnær investering. Da må du igjen betale kurtasje ved hvert kjøp og salg. ved å investere i indeksfond betaler du kun et årlig forvaltningshonorar, ofte kun 0,2 eller 0,3 % og fondsforvalteren foretar alle nødvendige transaksjoner. Dette gjelder også ved kjøp av ETF. Du må betale kurtasje ved kjøp og salg. Men dette gjøres kun engang når du investerer og en gang ved innløsning. Det er et årlig forvaltningshonorar på noen promille, Det kan faktisk være billigere å kjøpe et indeksfond enn en ETF.
Fordelen med ETF er at den kan belånes i Skandiabanken til 4,75 % rente. Dersom du ønsker å belåne fond må dette gjøres via Nordnet til 6,8 % rente.

DNB BSU 2.0 gir lav rente

DNB markedsfører sin BSU 2.0 konto aktiv. Ordningen kan virke fordelaktig. De som har en BSU konto i DNB kan åpne en BSU 2.0 konto med samme rente og uttaksbegrensninger. Fordelen er at denne ekstra sparingen gir samme høye rente som vanlig BSU. Problemet er at denne kontoen bare kan brukes til boligkjøp eller nedbetaling ab boliglån.
DNB gir ikke den beste renten på BSU. DNB gir kun 4,7 % rente. Dine Penger har en oversikt som viser mange banker med bedre rente helt opptil 5,35 %. Du taper dermed penger på å ha BSU konto hos DNB. Det er ikke mulig å ha vanlig BSU i en annen bank og ha BSU 2.0 i DNB. Prisen du må betale for å ha en BSU 2.0 konto er at du godtar den dårlige renten DNB gir på vanlig BSU.
Mitt råd er at du har BSU konto hos den banken som gir høyest rente. Ønsker du å spare mer så kan dette gjøres via Nordax Finans som gir 4,25 % rente. Da har du ingen uttaksbegrensninger på ekstrasparingen. et alternativ kan være å åpne en Investeringskonto Zero hos Nordnet og plassere pengene i et trygt og langsiktig norsk obligasjonsfond. Da betaler du ingen skatt av avkastningen før pengene tas ut. Ved å velge et langsiktig norsk obligasjonsfond vil du sannsynligvis få bedre avkastning enn en god høyrentekonto. Risikoen er lav spesielt dersom du har noen år igjen til du skal bruke pengene.

Riktig sparing i BSU

Nytt Statoilkort med flere fordeler

Statoil Mastercard kommer nå i en ny versjon med økt bonus. Kortet gir 50 øre i rabatt på bensin de første 2 månedene. etter det får du minimum 30 øre i rabatt. Kjøper du 500 liter drivstoff i 12 måneder så får du 1% bonus på alle kjøp utenom Statoil. Kjøper du 1000 liter i 12 måneder får du Statoilkoppen og hver 5 maskinvask gratis. Kortet har også reiseforsikring. Du kan selv velge PIN.

Sjekk ut andre kredittkort som gir rabatter.

Viktig: Ikke glem rentefradraget

Dersom du har lån hos Time Finans må du selv føre opp rentefradraget i selvangivelsen. Gjeld og renter i årsoppgaven er ikke sendt til ligningskontoret.
Plusslån Norge innberetter heller ikke gjeld og renter til ligningskontoret. Det står det ingenting om i årsoppgaven. Du må derfor selv føre opp renteutgifter.

Tips:
Time Finans har en nominell rente på 26,4 %. Plusslånet har en rente på 22,5 % og et månedsgebyr på kr 35. Dette er dyre lån og du kan lett refinansiere med billige lån eller kredittkort.